IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 и Nasdaq се покачват за пръв път от три сесии*

Инвеститорите са привлечени от поевтинелите акции на технологичните компании

17:13 | 05.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се покачва в четвъртък след няколко поредни сесии на червено, тъй като инвеститорите бяха привлечени от поевтинелите акции на технологичните компании преди ключовия доклад за пазара на труда в САЩ в петък, предава CNBC.

Бенчмаркът се повишава с 0,5%. Широкият пазарен показател S&P 500 нараства с 0,1%, а индексът на сините чипове Dow Jones изостава с 60 пункта, или 0,1 на сто.

Популярните акции на технологичните гиганти и производителите на чипове поведоха ръстовете на Wall Street, като тези на Nvidia поскъпват с близо 2%. Цените на акциите на Meta Platforms, Alphabet и Apple се повишават с по около 1 на сто.

Новата порция данни за пазара на труда в САЩ в четвъртък изпратиха смесени сигнали за състоянието на американската икономика, докато Федералният резерв се готви да започне намаляване на лихвите по-късно този месец. Данните за новите работни места в частния сектор показаха най-слабия ръст от 2021 г. насам, засилвайки опасенията за забавяне на пазара на труда, а оттам – и за предстояща рецесия. Въпреки това седмичните молби за помощи при безработица намаляват спрямо предходната седмица.

През последните седмици пазарът показа свръхчувствителност към страховете за икономическия растеж. Това налага повишено внимание към данните за пазара на труда, като всички погледи са насочени към петъчния доклад за броя на работните места извън селското стопанство. Разочароващият доклад за юли, публикуван миналия месец, доведе до мащабен пазарен срив и осезаема волатилност през август.

На този фон акциите на Tesla поскъпват с 4%. По-рано производителят на електромобили съобщи, че планира да пусне пълния си софтуер за самоуправление в Европа и Китай в началото на следващата година.

Акциите на Frontier Communications поевтиняват с 8%, след като Verizon заяви, че ще закупи компанията в сделка за 20 млрд. долара. Акциите на Verizon са нагоре с 0,3%.

Вчера S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха с понижения за втора поредна сесия, а Dow изтръгна печалба от 38 пункта. И трите индекса се понижиха за седмицата преди петъчния доклад за работните места в САЩ.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,727%, а тази по 30-годишните - до 4,037%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,25% до 101,11 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,65% до 73,17 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,71% до 69,69 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,83 на сто и се търгува на цена от 2546,9 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още