IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на желязната руда достигна най-ниското си ниво от 2022 г. насам

Суровината за производство на стомана поевтинява с повече от една трета тази година

09:54 | 05.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на желязната руда спадна до най-ниското си ниво от 2022 г. насам и се търгува близо до 90 долара за тон, след като стоманодобивната индустрия в Китай посъветва заводите да бъдат предпазливи с твърде бързо увеличаване на производството, за да не се потуши възстановяването след лятото, предаде Bloomberg.

Фючърсите върху желязната руда в Сингапур се понижават с 2% до 90,70 долара за тон, което е най-ниското ниво от ноември 2022 г. насам. Към 11:51 ч. местно време те се търгуваха на ниво от 90,85 долара за тон, което представлява спад от около 10% през тази седмица.

Суровината за производство на стомана поевтинява с повече от една трета тази година. Цената ѝ е подложена на силен натиск, тъй като намаляващото потребление на стомана поразява губещите китайски заводи. Купуването на стомана обикновено се засилва след лятото, което ще бъде ново изпитание за производителите.

Цената на стоманата в Китай се понижи до най-ниското си ниво от 2017 г. насам. Изображение: Bloomberg Цената на стоманата в Китай се понижи до най-ниското си ниво от 2017 г. насам. Изображение: Bloomberg

„През септември и октомври ще има известна степен на възстановяване на търсенето на стомана“, посочват от Китайската асоциация за желязо и стомана след среща с производители на стомана в южната част на страната. „Въпреки това трябва да бъдем предпазливи по отношение на импулса за възобновяване на производството, защото в противен случай всяко подобрение на ситуацията ще се окаже твърде кратко“, добавят оттам.

Китайските стоманопроизводители са в затруднение, тъй като дългогодишната криза с недвижимите имоти в страната унищожи голяма част от търсенето, създавайки ожесточена конкуренция и пренасищане с метал. Това създаде „предизвикателна среда за желязната руда“ в краткосрочен план, коментират анализаторите на Goldman Sachs.

Запасите от руда в китайските пристанища възлизат на над 150 млн. тона, което е необичайно високо ниво за този период от годината. „Заводите губят пари, а запасите от желязна руда се натрупват в пристанищата всеки ден“, заяви Джао Лян от GF Futures. „Основният сценарий сочи спад, който се дължи на слабото търсене на стомана, тъй като хората са песимистично настроени“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още