IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резки спадове белязаха борсовата търговия в Европа

Технологичните акции поведоха пониженията

19:35 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията в сряда с големи спадове, следвайки случващото се на Wall Steet и на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 1% надолу, след като повечето сектори и основни борси се озоваха на червено. Технологичните акции отстъпиха с 3,2%, повеждайки спадовете, докато секторът за стоки за домакинствата се понижи с 2 на сто.

Резкият спад беше записан, след като основните индекси в Съединените щати започнаха септември на червено, като S&P 500 записа най-лошия си ден от глобалния срив в началото на август.  

По време на слабата сесия на Wall Street производителите на чипове се оказаха под натиск заради две показания за производствената активност в САЩ, които предполагат забавяне на растежа на най-голямата икономика в света.

Във вторник технологичният гигант Nvidia записа над 9% борсов спад, преживявайки най-големия срив на пазарна капитализация в историята на САЩ, на фона на по-мащабното отдръпване от акции на компании за полупроводници.

Нидерландските фирми за чипове ASML и ASM International днес се понижиха съответно с 6,1% и 5,5% на борсата.

На корпоративния фронт цената на акциите на Volvo Cars спадна с повече от 4%, след като анализатори на BNP Paribas във вторник понижиха рейтинга на шведския автомобилен производител.

Акциите останаха под натиск в сряда, след като Volvo Cars обяви, че ще свие своите цели за електрификация от 100% продажби на изцяло електрически автомобили до 2030 г. до 90-100%. Тя заяви, че „променящите се пазарни условия и изискванията на потребителите“ са отговорни за промяната, която „ще позволи продажбата на ограничен брой хибридни модели, ако е необходимо“.

Междувременно анализаторите следят друга драма в автомобилната индустрия, докато ръководителите на Volkswagen провеждат напрегната среща с властите в Германия за обсъждане на потенциално затваряне на местни фабрики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още