IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия е изправена пред рецесия - защо тогава DAX се търгува на такива висоти?

Определящ фактор, даващ на индекса преднина пред конкурентите му, вероятно произлиза от изключителното представяне на водещата му софтуерна и технологична компания

16:22 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/ARMANDO BABANI
Снимка: EPA/ARMANDO BABANI

Германският основен индекс DAX наскоро достигна нови върхове, противопоставяйки се на нарастващите икономически предизвикателства, които според мнозина може да хвърлят страната в техническа рецесия до края на текущото тримесечие.

Това забележително пазарно представяне контрастира остро на спада, наблюдаван сред автомобилните акции на Германия – BMW, Mercedes-Benz, Porsche и Volkswagen, като нито една от тях няма положителната възвръщаемост засега тази година, пише Euronews.

Макар че очакванията Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне нов цикъл от понижения на лихвите в резултат на забавящата се инфлация със сигурност подобряват настроенията из европейските пазари, DAX се представя значително по-добре от останалите европейски основни индекси. Показатели като френският САС 40, испанският IBEX 35, италианският FTSE MIB и британският FTSE 100 изостават засега тази година.

Цените на изкопаемите горива, особено природния газ и петрола, се понижават, което е благоприятно за енергоемката германска икономика, осигурявайки известно облекчаване на разходите за германските компании.

Въпреки това определящ фактор, даващ на DAX преднина пред конкурентите му, вероятно произлиза от изключителното представяне на водещата му софтуерна и технологична компания, която се възползва от предимствата на растежа, предизвикан от изкуствения интелект (AI).

Икономическите тревоги за Германия остават

Устойчивостта на DAX рязко контрастира с все по-мрачните икономически перспективи пред Германия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,1% през второто тримесечие на 2024 г., изоставайки от ръста на еврозоната от 0,3% през същия период. Производственият сектор, исторически погледнато стълб на германската икономика, е затънал в структурна рецесия. Индексът на мениджърите по поръчки (PMI) в производството на S&P Global за Германия се понижи допълнително в зоната на свиване през август, достигайки 5-месечно дъно и удължавайки спад от средата на 2022 г. насам.

„Рецесията в германския производствен сектор продължава по-дълго, отколкото някой очакваше“, коментира Сирус де ла Рубия, главен икономист на Hamburg Commercial Bank.

Обикновено секторът се възстановява в рамките на 20 месеца след спад, но този път ситуацията е различна, като нарастващата конкуренция в Китай изостря предизвикателствата, пред които са изправени германските производители, особено в автомобилостроенето и машиностроенето.

Индексът на ifo за бизнес климата, отразяващ настроенията на около 9000 германски предприятия в различни сектори, спадна до 86,6 пункта през август от 87 пункта през юли, отбелязвайки ново петмесечно дъно. „Германската икономика все повече изпада в криза“, предупреди Клеменс Фуест, президент на института ifo.

„Настоящото подновено разочарование сред компаниите е по-трудно за обяснение и несигурността сред потребителите изглежда продължава по-дълго. Към това се добавят многобройните структурни проблеми в германската икономика“, казва Ралф Солвеен, заместник-ръководител на отдела за икономически изследвания в Commerzbank.

SAP – основният двигател зад ръста на DAX

Критичен фактор за звездното представяне на DAX е изключителният растеж на SAP – водещата софтуерна и технологична компания на Германия.

SAP е в челните редици на разширяването в резултат на AI, като акциите ѝ са поскъпнали с 42% от началото на годината до 3 септември след ръст от 45% през 2023 г.

Над една трета от повишението на DAX тази година може да бъде отдадено на представянето на SAP.

Успехът на SAP се подчертава от силния ръст на приходите ѝ от облачни услуги, които са се повишили с 25% на годишна база до 4,15 млрд. евро през второто тримесечие на 2024 г. Общите приходи на компанията задминаха очакванията на на анализаторите, нараствайки с 9,7% на годишна база, а печалбата преди лихвите и данъците скочи с 35% на годишна база.

„Инерцията на растежа на облачния ни бизнес остава силен през второто тримесечие, като продуктът Business AI позволи много сделки. В същото време продължаваме да инвестираме в трансформацията ни да бъдем лидер в Business AI. Предвид напредъка ни и силните ни предстоящи проекти уверени сме, че ще постигнем ускоряващ се ръст на приходите до края на 2027 г.“, заяви главният изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн.

Според анализатора на Goldman Sachs Мохаммед Моауала: „SAP е добре позиционирана да се възползва от предстоящия цикъл на генеративен AI, движен от стабилната инерция на продукта S/4 HANA. Управлението е отдадено да внедри Business AI в портфолиото си, като AI в момента играе ключова роля в 20% от всички сделки“.

Нещо повече, очаква се стратегическото използване на генеративния AI от SAP да генерира значителни разходни синергии в работната ѝ сила, като вероятно ще бъде реализирана ефективност в диапазона от трицифрени милиони до фискалната 2025 г.

Този подход подкрепа позицията, че SAP е добре позиционирана да се възползва от цикъла на генеративния AI, който се очаква да доведе до около 25% общ годишен ръст на приходите от облачния бизнес между 2024 и 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още