IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones изтри над 600 пункта в първата сесия за септември

И трите основни индекса отвъд Океана записаха най-големите си загуби от разпродажбите в началото на август

23:57 | 03.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси си сринаха във вторник, тъй като технологичните компании изпитаха затруднения, а нови данни възобновиха опасенията за стабилността на икономиката, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 626,15 пункта и завърши деня на ниво от 40 936,93 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 2,12% до равнище от 5528,93 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 3,26% до ниво от 17 136,93 пункта. И трите индекса записаха най-лошия си ден от глобалните разпродажби на 5 август.

Книжата на производителите на чипове натежаха на пазара, като цената на акциите на Nvidia се понижи с над 9%. Книжата на Micron, KLA и Advanced Micro Devices също поевтиняха в сесията.

Като цяло VanEck Semiconductor ETF (SMH) отписа над 7%. Секторът на информационните технологии в S&P 500 тласна широкия измерител надолу и отбеляза най-лошия си ден от септември 2022 г.

Първоначално пазарът пое надолу във вторник сутринта, след като два индикатора за промишленото производство показаха признаци на слабост. S&P Global показа спад от юли до август, а индексът на Института за управление на доставките остана под очакваното ниво от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Тези данни възобновиха притесненията около забавянето на растежа на американската икономика, които спомогнаха за наблюдаваните разпродажби в началото на миналия месец.

„В момента пазарът реагира силно на всякакви данни, които се публикуват“, казва Лари Тентарели, главен технически стратег в Blue Chip Trend Report. „Ставаме много зависим от данните пазар“, допълва той.

Движенията на индексите във вторник поставят началото на нов месец, след като трите основни индекса завършиха август с ръстове. Американските пазари бяха затворени в понеделник заради празника около Деня на труда.

Но има опасения дали инерцията на фондовия пазар ще се запази и през септември. Притесненията, че американската икономика ще изпадне в рецесия наред със спирането на търговията на популярен хедж фонд, включваща японски йени, тласна рязко надолу акциите в началото на август. В един момент S&P 500 беше надолу с над 7% за месеца преди да се възтанови.

В петък ще бъдат публикувани първите важни икономически данни за месеца, тези за работните места през август. Wall Street ще трябва да се бори и със сезонни проблеми, като септември е средно най-лошият месец за S&P 500 за последните десет години.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни ккнижа се понижи до съответно 3,831% и 4,125%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,11% до 101,75 пункта. Еврото и паундът поевтиняват до ниво от съответно 1,104 долара и 1,311 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват до 145,49 йени за долар.

На стоковите пазари цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с над 4% и достигна най-ниското си ниво в края на търговията от декември, като изтри всичките си ръстове за годината.

Фючърсите върху WTI с доставка за октомври поевтиняха с 3,21 долара до 70,34 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за ноември също се понижиха с 3,77 долара до 73,75 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,13% до 2524,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още