IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Когато лихвите започват да падат, финансовите мошеници изпълзяват

Американска инвестиционна компания е предлагала гарантирана годишна възвръщаемост от 17%, показва разследване на WSJ

09:15 | 08.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от година печеленето на висока доходност е толкова лесно, колкото ставането от леглото, с като нискорисковите съкровищни ​​бонове и фондовете на паричния пазар носят поне 5%. Сега се очаква Федералният резерв да намали лихвените проценти в средата на септември и доходността вече се свива.

Така че инвеститорите трябва да бъдат нащрек срещу неизбежното нарастване на офертите, които експлоатират жаждата на хората за висока доходност, пише Джейсън Цвайг за Wall Street Journal.

Изисква се много, за да изненадаш закоравял циник като мен, споделя авторът, но поредица от онлайн предложения от инвестиционно-консултантска фирма, наречена Yield Wealth, ме накараха да повдигна вежди наскоро. Няколко уебсайта, използващи името на Yield, рекламираха 10-годишни „срочни депозити“, предлагащи годишна доходност до 17,1%. Това е невероятно; високорисковите облигационни фондове носят доходност от около 7%.

Продуктите на Yield, според базираната в Дъгласвил, Пенсилвания фирма, „поставят нов стандарт в банкирането“ и са „гарантирани“ с до 10 милиона долара застрахователно покритие чрез мрежа, включваща Lloyd’s of London.

Онлайн маркетингова брошура за един от продуктите на Yield, Mega High-Yield Term Deposit, казва, че предлага „колосални доходи без риск“, добавяйки, че „всяка лихва, която спечелите, е „заключена“ и не може да бъде загубена.“

Можете да „заключите 15% годишно до безкрай“, добавя брошурата, което означава, че годишната процентна доходност ще бъде налична завинаги. Сега вече наистина ме шашнаха.

Yield не е банка и тези „срочни депозити“ не са банкови сметки. Въпреки това уебсайтовете, свързани с Yield, наскоро представиха други „депозити“, за които се твърди, че са застраховани до 2 милиона долара от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Депозитната застраховка на FDIC обикновено е ограничена до 250 000 долара на вложител в една институция. Нещо повече, ако финансовата институция не е банка, то не може да предлага покритие на FDIC, освен ако парите на клиентите не са впоследствие депозирани в застрахована от FDIC банка.

След като се свързах с фирмата, пише авторът, за да попитам за нейните срочни депозити, Yield направи блокира повечето си уебсайтове.

Кенет Бойл, главен изпълнителен директор на фирмата, казва, че „тези продукти никога не са били пускани на пазара и Yield Wealth вече е прекратена, без изобщо да е получила средства“. Част от онлайн маркетинга е бил от трети страни, които „не бяха упълномощени“ да рекламират продуктите на Yield, казва той, и всички материали бяха „част от фаза на тестване“.

Той ми каза по имейл, че Yield оттегля предложенията за срочни депозити в очакване на сливане с Intellicapital Advisors, инвестиционен посредник в Понте Ведра Бийч, Флорида, който управлява около 68 милиона долара към датата на последния си финансов отчет през юни.

Бойл също така казва, че продуктите на Yield Wealth никога не са били „живи“, което означава, че никой инвеститор никога не ги е купувал.

И все пак тази наскоро уебсайт на Yield и онлайн брошура представиха твърдения на хора, които са инвестирали милиони в нейните високодоходни продукти – включително Каръл, „пенсиониран пластичен хирург“, който уж е инвестирал 3,24 милиона долара в 10-годишен срочен депозит с доходност от 9%.

Бойл казва, че уебсайтът е само „заместител“ и „трябва да бъде игнориран“.

Yield Wealth, според регулаторна декларация от 6 август, нямаше клиенти и пари под управление. Запитан как фирма, която не управлява никакви активи, може да осигури 10 милиона долара застрахователно покритие на притежател на сметка, Бойл казва, че Yield е култивирала „солидни взаимоотношения“ с „водещи доставчици, изградени въз основа на заслуги и доверие в нашата стратегическа визия“. (Lloyd’s of London не коментира конкретни политики или притежатели на полици, заяви говорител.)

През април Yield подаде две от предложенията си за срочни депозити за продажба съгласно Регламент D, правило на Комисията за ценни книжа и борси (SEC), което позволява частни продажби на ценни книжа с минимално разкриване на информация.

Бойл казва, че е военен ветеран и разработчик на софтуер без опит като банкер или мениджър на пари. Той казва, че иска да използва иновативна финансова технология, за да „създаде платформа, която наистина обогатява живота“. Неговият колега, Крис Оуенс, е застрахователен агент в Дъгласвил, Пенсилвания.

Как тези момчета биха постигнали доходност, за която титаните на Уолстрийт биха убили?

Прегледах меморандум за частно пласиране, или оферта, за мегасрочния депозит на Yield. От 20 март 2024 г. той предупреждава, че Mega включва „значителни рискове“, посочените доходности може да не бъдат постигнати и инвеститорите трябва „да могат да понесат пълна загуба на инвестицията си“. Толкова за колосалните доходности без риск.

Един от уебсайтовете на Yield каза наскоро, че парите ще бъдат инвестирани в „множество индустрии, включително доходоносните сектори на добива и редките минерали“.

Отново се шашнах. Добивната индустрия не е особено рентабилна и е странно, че новосъздадена фирма без инвестиционен опит би се съсредоточила върху нея.

Yield моделира предложената инвестиционна стратегия за своите срочни депозити според портфейли, управлявани от „успешна“ фирма, наречена Next Level Holdings, казва Бойл.

Кои са Next Level? Твърдейки, че предлага „напълно застраховани и гарантирани“ инвестиции „с фиксирани нива на възвръщаемост до 15,5% годишно“, Next Level се управлява от човек на име Пол Регън. Той каза, че генерира големи печалби, като се възползва от разликите в цената на златото на световните пазари.

Бойл казва, че Yield е получила дългово финансиране от Next Level и че нейните уебсайтове включват някои продукти, които Регън е препоръчал.

Според пофила на Регън в LinkedIn той е бил търговец на високодоходни облигации в Goldman Sachs. Когато попитах Goldman дали това е вярно, фирмата каза, че няма данни той някога да е работил там. След като попитах Регън за това, страницата му в LinkedIn изчезна. По-късно той ми изпрати имейл и каза, че съжалява, че профилът „съдържа неточности“, добавяйки: „Не съм работил за Goldman Sachs и се извинявам за объркването, което това може да е причинило“.

Под името Хенри Пол Регън-младши, Регън е отстранен доживот от сектора на ценните книжа през 2004 г., защото не отговорил на запитвания от това, което сега е известно като Регулаторния орган на финансовата индустрия, който надзирава брокерския бизнес. През 2005 г. Хенри Пол Регън-младши е глобен с 60 000 долара от щатските регулатори на ценните книжа в Орегон за предполагаемо фалшифициране на документи и кражба на около 140 000 долара от възрастен клиент с деменция.

Според Бойл, след като попитах за миналото на Пол Регън, той е поискал обяснения от него. Той казва, че Регън му е признал, че му е било забранено да се занимава с ценни книжа, когато е бил „млад и глупав“. „Дълбоко съжалявам за миналото си“

Регън казва, че Next Level не набира активно капитал за собствените си продукти. Първоначално той ми каза: „Вие определено грешите.“ Но в по-късен имейл той „със съжаление“ потвърди, че е Хенри Пол Регън-младши.

„Скрих пълното си име, защото дълбоко съжалявам за миналото си и не исках да разкрия регулаторната санкция“, написа Регън. „Разбирам важността на прозрачността и искрено се извинявам, че не бях откровен за това по-рано. Искам да поясня, че нито Next Level Holdings, нито Yield, нито Бойл са знаели за това.“

Въпреки всичко, това не освобождава Yield от отговорност за рекламиране на толкова висока възвръщаемост, като същевременно посочва, че те е безрискова. Запитан за това, Бойл казва, че срочните депозити „преминаха през множество преработки, което доведе до някои несъответствия“. Той добавя: „Изглежда, че нашите IT и маркетингови екипи трябва да извършат много корекции.“

А инвеститорите трябва да извършват сериозна проверка - повече от всякога. Предложенията на Yield няма да са последните по рода си, ако лихвените проценти паднат. Те вероятно са сред първите от вълна на уж високодоходни предложения без риск.

Старото клише „Ако звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така“ е грешно. Ако звучи твърде добре, за да е истина, значи определено е така, завършва Цвайг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още