IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците са наистина оптимистични относно акциите

Инвестициите в акции на домакинствата в САЩ стабилно нарастват тази година, достигайки около 42% от общите им финансови активи - най-високото ниво в статистиката

07:34 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американците рядко са били толкова замаяни относно фондовия пазар, пише колумнистът на Wall Street Journal Гънджан Банерджи.

Те се втурват към акциите, тъй като основните индекси достигат нови върхове, и правят залози, че подемът, който доведе до ръст на индекса S&P 500 с 18% тази година, има още пространство за развитие.

Нарастващият фондов пазар създаде милионери и помогна за рязкото покачване на богатството на много американци. Към второто тримесечие броят на пенсионните сметки от вида 401k във Fidelity Investments на стойност поне 1 милион долара достигна около 497 хил., според фирмата. Това е с 31% повече от преди година и е рекордно високо ниво.

Инвестициите в акции на домакинствата в САЩ стабилно нарастват тази година, според оценките на JPMorgan, и наскоро възлязоха на около 42% от общите им финансови активи. Това е най-високото ниво в статистиката, датираща от 1952 г.

И инвеститорите все още се чувстват добре относно пазара. Във време, когато много хора бяха засегнати от по-високите цени на яйцата, хляба и други основни продукти за домакинствата, фондовият пазар предложи барометър в реално време за нарастващото им богатство. S&P 500 достигна повече от три дузини нови рекорда тази година, напът към най-много от 2021 г. насам.

Това зарадва онези, които следят своите финансови портфейли.

„Тъкмо проверявах сметката си 401k (пенсионен план, бел. ред.) и, какво да видя, небивал урожай“, написа Стив Етридж в социалната платформа X този месец.

51-годишният мъж каза, че инвестира стабилно от години и е вложил повече пари на пазара през изминалата, след като е получил повишение на работното място.

Стабилните печалби в неговия портфейл от акции го накараха да се чувства по-добре за парите си от дълго време време. Той не е твърде загрижен за скорошната пазарна волатилност.

„Чувствам се по-добре, отколкото преди няколко години“, каза Етридж.

Той не е единствен. Една мярка за възходящите настроения сред инвеститорите се движи около най-високите си нива за последната година, според Американската асоциация на индивидуалните инвеститори.

Разбира се, някои инвеститори виждат причини да бъдат предпазливи. Септември често е един от най-нестабилните месеци за пазарите и турбуленцията може да се засили около оспорваните президентски избори, които вече поднесоха много изненади.

Други остават предпазливи, тъй като технологичните гиганти доминират толкова много пазара и се притесняват, че манията около изкуствения интелект е отишла твърде далеч. Последните финансови резултати на Nvidia надминаха очакванията. Но акциите ѝ все пак спаднаха на следващия ден - знак колко високо се е вдигнала летвата за производителя на чипове.

В началото на август акциите внезапно се понижиха поради безпокойство за здравето на американската икономика и обръщането на популярната кери търговия (вид търговска стратегия, бел. ред.) с йената. Спадът обаче се оказа краткотраен, показвайки колко нетърпеливи са инвеститорите да продължат да влагат пари на пазара.

Инвеститорите бяха успокоени през последните седмици от данните, които показват, че икономиката все още се движи нагоре, и от сигналите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че намаляването на лихвените проценти предстои само след няколко седмици. Такова решение от Фед в средата на септември би било първото от началото на агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти на централната банка преди повече от две години.

Дори по време на краткото сътресение в началото на август инвеститорите продължиха да купуват акции. Американските фондове за акции са привлекли средства за осем последователни седмици към края на август, според данни на EPFR.

Фондовете, следващи по-малки компании, които обикновено са най-чувствителни към възходите и падовете на икономиката, бяха особено светло място. Фондовете с малка капитализация привлякоха 12,7 милиарда долара входящи потоци през юли. Това надмина предишния месечен рекорд, поставен през ноември 2020 г., когато икономиката на САЩ беше в ранните етапи на възстановяване от срива след Covid-19.

Купуването помогна за бързо възстановяване на технологично ориентирания Nasdaq Composite и други основни индекси. Корекцията за Nasdaq, дефинирана като спад от повече от 10% от скорошен връх, продължи 11 търговски дни, най-краткото подобно отдръпване от октомври 2011 г. Индексът вече е на само 5% от своя връх, докато S&P 500 е още по-близо до своя рекорд.

„Това подем е точно това, което всеки инвеститор трябва да чака“, коментира Уилиъм Бород, 67-годишен зъболекар от Спрингфийлд, Ню Джързи. „Най-консервативният подход е всичко на позиция, през цялото време.“

Бород казва, че големите печалби от акции през последните години са му помогнали да си купи лодка за ваканционната си къща на брега на Джързи. Той е оптимист за пазара и не планира да продава нито едно от своите вложения.

Професионалните инвеститори също прегърнаха подема. Нетните бичи залози, свързани с фючърсите върху S&P 500, на мениджърите на активи, се повишиха през юли до най-високото ниво от 2020 г. насам, според данни на Комисията за търговия със суровинни фючърси, и останаха високи.

„Ние сме оптимистични и казваме на нашите клиенти, че сега е подходящ момент за инвестиране“, казва Торн Пъркин, президент на Papamarkou Wellner Perkin, фамилна фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още