IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турските акции отстъпиха през август от силното си представяне в ЦИЕ

Само шест индекса от Централна и Източна Европа отбелязват ръст през август спрямо предходния месец

16:35 | 02.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турските акции отстъпиха от силното си представяне през предходните месеци и се наредиха на второ място сред най-лошите резултати в Централна и Източна Европа за август след руските. Високите лихвени проценти и инфлацията доведоха до спад в печалбата на компаниите в Турция, съобщи преди дни Bloomberg. По данни на централната банка през трите месеца преди 16 август чуждестранните инвеститори са изтеглили от пазара 2,9 млрд. долара.

По изчисления на Investor.bg турският бенчмарк BIST100 се понижава с 8,94% на месечна база. На годишна база индексът отбелязва увеличение от 24,19% и е на шесто място по годишен ръст в ЦИЕ.

Само шест индекса от региона отбелязват ръст през август спрямо предходния месец. Най-добре се представя сръбският индекс BELEX, нарастващ с 6,15%. Спрямо същия период на миналата година той се подрежда на осмо място по ръст сред индексите в ЦИЕ.

OMX Riga се повишава с 3,58% за месеца, следван от полския WIG – 2,35%, казахстанския KASE (1,24%), северномакедонския MBI 100 (1,15%) и чешкия PX (0,10%). За месеца най-голямо пониение отчита руският индекс MOEX – с 9,76%.

Основният български индекс SOFIX бележи слаб спад през август спрямо предходния месец от 0,29%, като с това се позиционира на седмо място сред индексите в региона. Спрямо август 2023 г. българският бенчмарк е на 12-то място по ръст в Централна и Източна Европа (14,44%).

От началото на годината до края на август SOFIX нараства с 13,02% и е десети по увеличение в региона.

 

На годишна база най-висок ръст отбелязва MBI 100 на Северна Македония, който се увеличава с близо 50%. Най-голямо понижение спрямо същия период на 2023 г. се наблюдава при латвийския OMX Riga, който отчита понижение с 36,19%, следван от руския MOEX (-17,91%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още