IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайският индекс CSI 300 потъна до 7-месечно дъно в първата търговия за месеца

Азиатско-тихоокеанските пазари не намериха единна посока в понеделник

11:43 | 02.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари показаха смесени резултати в първия ден от седмицата, докато инвеститорите оценяваха публикуваните през уикенда данни за бизнес активността в Китай и гледаха с очакване към редица ключови доклади, които ще бъдат представени по-късно тази седмица, предаде CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на Поднебесната империя е спаднал до шестмесечно дъно от 49,1 пункта след отчетените през юли 49,4 пункта, сочат официални правителствени данни.

Показателят не отговори на прогнозата на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за 49,5 пункта. Така индексът отбелязва четвърти пореден месец на спад.

Отделно от това PMI индексът на Caixin за август показа подобрение на производствената активност в страната, нараствайки до 50,4 пункта в сравнение с 49,8 пункта през юли и надминавайки очакваните 50 пункта според анкета на Ройтерс сред икономисти.

Сред икономическите данни, които ще излязат от основните пазари в региона, са данните за инфлацията в Южна Корея, данните за брутния вътрешен продукт на Австралия за второто тримесечие, както и данните за заплатите и разходите на домакинствата в Япония.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,85%, а показателят CSI 300 в континентален Китай загуби 1,70% до 3265,01 пункта, достигайки най-ниското си ниво от седем месеца насам.

Най-големият губещ в индекса HSI беше строителната компания New World Development, като акциите ѝ поевтиняха с 14,14%. Това се случи, след като компанията прогнозира загуба от около 19-20 млрд. хонконгски долара (2,6 млрд. щатски долара) за финансовата си 2024 г.

„Дори и политиката за рефинансиране на ипотечните кредити да се реализира, това не е стратегия за съживяване на жилищния пазар, защото тя няма нищо общо с търсенето на нови жилища, а облагодетелства основно съществуващите собственици на жилища“, заяви анализаторът Хайбин Жу в предаването „Squawk Box Asia“ по CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 напредна с 0,14% и затвори на ниво от 38 700,87 пункта, а широкият показател Topix се повиши с 0,12% до 2715,99 пункта. По-рано през сесията Nikkei за кратко премина границата от 39 000 пункта, като по този начин измерителят премина тази граница за първи път от 31 юли насам.

Южнокорейският показател Kospi се повиши с 0,25% до 2681 пункта, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq нарасна с 0,2% и приключи на ниво от 769,21 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 преодоля спадовете и се повиши с 0,22% до 8109,9 пункта. На това ниво индексът е на по-малко от 5 пункта от най-високата си стойност от 8114,7 пункта.

В понеделник заместник-управителят на Австралийската централна банка Андрю Хаузър потвърди позицията си, че финансовата институция засега ще запази лихвите без промяна и няма да последва Федералния резерв на САЩ в намаляването им. Той отбеляза, че инфлацията в Австралия все още е „твърде висока“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още