IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стремежът на европейските акции да засенчат американските бързо се изпарява

Опасенията за икономическо забавяне в региона натежават върху перспективите за печалбите

12:30 | 01.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обещанието, че европейските акции ще засенчат американските конкуренти, започва да се изпарява след кратък период на превъзходство, тъй като опасенията за икономическо забавяне натежават върху перспективите за печалбите, пише Bloomberg.

Вместо Европа да спечели от временното загърбване на акциите на големите технологични компании в САЩ, инвеститорите вместо това се насочват към доскоро пренебрегвани сектори на американския пазар. Предпочитанието им се ръководи от данните, подчертаващи устойчивостта на икономиката на САЩ и очакванията, че Федералният резерв ще намали лихвите по-рано и по-агресивно от очакваното.

Сама по себе си картината в Европа изглежда стабилна, като Stoxx 600 достигна рекордно високо ниво. Все пак измервателят се представи по-слабо от S&P 500 през август. И на годишна база индексът изостава с близо 9 процентни пункта от началото на 2024 г.

„Акциите в САЩ остават по-привлекателни дори при по-високи оценки, тъй като потенциалът за растеж на печалбите също е по-висок“, изтъква Евгения Молотова, старши инвестиционен мениджър в Pictet Asset Management Ltd. По-голямата зависимост на Европа от китайския внос също я поставя в неизгодно положение в случай на глобална рецесия, добавя тя.

Акциите по света се възстановяват, след като опасенията за потенциално икономическо свиване в САЩ предизвикаха разпродажба в началото на август, като технологичните акции бяха особено силно засегнати.

Европейските акции първоначално се оказаха облагодетелствани от загърбването на технологиите след неблагоприятните тримесечни отчети на Amazon.com Inc. и Alphabet Inc.

Подкрепено от първото намаление на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ), проучване на Bank of America Corp. през юли показа, че общо 60% от мениджърите на активи очакват европейските акции да поскъпнат в средносрочен план, преди да станат по-песимистични през август.

Вместо това инвеститорите все повече се насочват към пренебрегвани преди това области на американския пазар. Широкият измерител S&P 500 надмина Nasdaq 100 за втори пореден месец през август, отбелязвайки най-дългата си поредица от превъзходство от края на 2022 г.

Краткият период на оптимизъм спрямо европейските акции беше отразен в две седмици чрез възходящи потоци от 500 млн. долара след 13 последователни седмици на изходящи потоци. Тенденцията обаче се обърна с 800-те милиона долара, които бяха изкупени през седемдневния период до 28 август, изтъкват стратезите на BofA, цитирайки данни на EPFR Global.

Перспективите за икономически растеж на Европа са едно от най-големите предизвикателства. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се сви през второто тримесечие, като ситуацията е особено мрачна в ключовия индустриален сектор. Освен това неравномерното възстановяване в Китай - ключов пазар за европейските индустрии - натежа върху приходите.

Индексът на Citigroup Inc. показва, че икономическите данни в еврозоната са все по-разочароващи от юни насам за разлика от тези в САЩ.

„Когато се тревожите за растежа, избирате частта от пазара, която осигурява растеж“, коментира Бета Манти, капиталов стратег в Citigroup, която предпочита американските акции.

Манти отбелязва, че иска да види подобрения в оценките на корпоративните печалби и намалена политическа несигурност, за да стане по-оптимистично настроена към европейските акции. Понастоящем данните показват, че прогнозите на анализаторите за Stoxx 600 за 12-месечен хоризонт са останали относително непроменени от юни, докато прогнозите за S&P 500 продължават да се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 11 часа
Доста се зачудих как така стремежът се изправя, па то се оказа,че се изпарявал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още