IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в Китай удари 6-месечно дъно

Това повишава натиска за потребителски стимули

10:46 | 31.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Производствената активност в Китай падна до шестмесечно дъно през август, тъй като фабричните цени се понижиха и собствениците се борха за поръчки, показа официално проучване, цитирано от Ройтерс. Това оказва натиск върху политиците да продължат с плановете си за насочване на повече стимули към домакинствата.

Индексът на мениджърите по поръчките на Националното статистическо бюро падна до 49,1 пункта от 49,4 пункта през юли - неговият шести пореден спад и четвърти месец под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Той не успя да изпълни средната прогноза за 49,5 пункта, дадена от анализатори в анкета на Ройтерс.

Настроенията сред производителите остават мрачни, тъй като дългогодишната имотна криза потиска вътрешното търсене, а западните ограничения застават пред китайския износ на продукти като електромобили.

Производителите съобщиха, че фабричните цени са били най-лошите за последните 14 месеца, докато субиндексите на новите поръчки и новите поръчки за износ остават твърдо на отрицателна територия, а производителите продължават да не наемат нови кадри.

„Позицията на фискалната политика остава доста рестриктивна, което може да е допринесло за слабия икономически импулс“, коментира Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

„За да се постигне икономическа стабилизация, фискалната политика трябва да стане много по-подкрепяща. Със забавянето на икономиката на САЩ, износът може да не е толкова надежден източник за растеж, колкото беше през първата половина на годината“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 31.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Алехандро
преди 2 часа
Отдавна го предсказахме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още