IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street се насочват към месечни ръстове в края на седмицата*

Производителите на чипове повеждат ръстовете в рамките на S&P 500

17:43 | 30.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси се насочват към положителен завършек на седмицата, докато инвеститорите оценяват потока от ключови икономически данни за САЩ, които ще определят курса на паричната политика на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,16 на сто до 41 399,30 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита ръст от 1,05% до 17 699,65 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва повишение от 0,69% до 5630,30 пункта.

Пазарите обръщат внимание на новите данни за инфлацията при потребителските разходи в САЩ, която се ускорява през юли. Мярката, която формира над две трети от икономическата активност в САЩ, е нараснала с 0,5% миналия месец, след като се повиши с некоригираните 0,3% през юни, съобщава Министерство на търговията в петък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха същия темп на растеж.

Това предполага, че потребителските разходи са запазили по-голямата част от инерцията си от второто тримесечие, което помогна брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с годишен темп от 3,0%. Икономиката се разрасна с 1,4% през периода януари-март.

Миналата седмица гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че „е дошъл моментът политиката да бъде коригирана“. Повечето икономисти вярват, че Фед ще устои на намаление с половин процентен пункт, тъй като икономиката продължава да се развива добре, а инфлацията е над целта от 2%, макар че ценовият натиск отслабва.

Към момента се очертава S&P 500 да приключи август с ръст от 1,9 на сто, докато за Dow увеличението достига 1,5%. При Nasdaq повишението възлиза на едва 0,3%.

Трейдърите реагират и на новия доклад за потребителските очаквания за инфлацията, които достигат най-ниското си ниво от декември 2020 г. Според проучване на Мичиганския университет сега потребителите в САЩ очакват инфлацията да се охлади до 2,8% през 2025 г. Анкетираните също споделят мнението си за президентския вот през ноември, като 54% очакват вицепрезидентът Камала Харис да победи бившия президент Доналд Тръмп.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 30 август. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 30 август.

На фона на тези новини акциите на Nvidia поскъпват с 2,89%, въпреки че ден по-рано компанията не успя да отговори на високите очаквания на инвеститорите със своята тримесечна прогноза. Оценките на Nvidia за приходите и брутния марж за текущото тримесечие не бяха далеч от очакванията на анализаторите и не успяха да оправдаят надвиването на целите на Wall Street напоследък, засенчвайки по-добрите от очакваното приходи за второто тримесечие и коригираната печалба, както и разкриването на обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара.

При останалите компании от сектора на чиповете в рамките на S&P 500 акциите на Broadcom поскъпват с 3,55%, а тези на AMD прибавят над 1,9% към стойността си. Цената на книжата на Qualcomm се повишава с 2,15 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,858% и 4,133 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчита ръст от 0,2% до 101,54 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 1,41% до 78,81 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 2,77% до 73,81 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,82% до 2558,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още