IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones постигна нов рекорд

Ралито на S&P 500 изпусна парата заради разпродажбите при Nvidia Corp

23:39 | 29.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average затвори на ново рекордно високо ниво в четвъртък. Ралито на S&P 500 обаче изпусна парата заради разпродажбите при Nvidia Corp.

Dow Jones се повиши с 0,59%, или 243,63 пункта, до 41 335,05 пункта.

S&P 500 спадна с минималните 0,22 пункта до 5591,96 пункта, а Nasdaq отписа 0,23% до 17 516,43 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се повишава през второто тримесечие, което облекчава страховете от твърдо приземяване на американската икономика, отбелязва Ройтерс. Икономиката на САЩ се разширява с 3% за периода, според данни на Министерството на търговията на страната. Прогнозите бяха за 2,8% ръст.

За сравнение, БВП на САЩ нарасна с 1,4% през първото тримесечие.

Други данни на Министерството на труда на САЩ показват, че първоначалните молби за обезщетения за безработица за седмицата, приключваща на 24 август, са били 231 хил. Икономисти очакваха броят им да достигне 232 хил.

Нарастващите очаквания за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през септември подкрепят индексите на Wall Street през последните сесии. Председателят на Фед Джером Пауъл положи основите за намаление на лихвите на симпозиума в Джаксън Хоул миналата седмица.

Акциите на Nvidia поевтиняха с над 6%, след като производителят на чипове обяви разочароващи прогнози въпреки по-силната от очакваната печалба за тримесечието от май до юли. Компанията обяви и обратното изкупуване на акции за 50 млрд. долара.

Анализаторите на Уолстрийт обаче са оптимисти за акциите на компанията заради силното търсене от страна на доставчиците на облачни услуги, пише Investing.com.

Междувременно Apple Inc повиши с над 1% пазарната си оценка, след като Wall Street Journal съобщи, че технологичният гигант води преговори за инвестиция в OpenAI.

Акциите на Dollar General се сринаха с 30%, след като дискаунт търговецът на дребно намали годишната си прогноза за сравнимите продажби заради свитите разходи на потребителите.

Акциите на Salesforce поевтиняха с 1%, дори след като производителят на бизнес софтуер отчете стабилни резултати за второто фискално тримесечие, които надхвърлиха прогнозите. Компанията повиши и прогнозата си за цялата година.

Акциите на CrowdStrike същевременно поскъпнаха с близо 3% на фона на по-добрите от очакваните резултати за второто тримесечие. Компанията обаче занижи прогнозата си за приходите и печалбата след глобалното прекъсване на дейността миналия месец.

Акциите на Affirm Holdings Inc скочиха с 32%, след като компанията отчете оптимистични резултати за първото фискално тримесечие, които надминаха прогнозите на Wall Street. Прогнозата предполага, че компанията ще реализира оперативна печалба до края на фискалната година, според бележка на RBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още