IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът за паричната политика изведе германския индекс DAX до нов рекорд

Доброто настроение се е разпростряло в почти цяла Европа, където основните индекси са на зелено

16:08 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският водещ борсов индекс DAX отбеляза нов рекорд по време на възстановяването си от разпродажбите в началото на месеца на фона на оптимизъм за пътя на паричната политика, съобщава Bloomberg.

Бенчмаркът стигна равнище от 18 936,04 пункта в четвъртък, задминавайки предишния си връх от 15 май. Минути преди 16 ч. българско време той отстъпва леко до 18 923,70 пункта, което е ръст от 0,75%.

Движението на индекса DAX през последната година. Графика: Bloomberg LP Движението на индекса DAX през последната година. Графика: Bloomberg LP

Доброто настроение се е разпростряло в почти цяла Европа: британският показател FTSE прибавя 0,5%, френският CAC 0,76%, а италианският FTSE MIB 0,8%. Общоевропейският измерител STOXX 600 се покачва с 0,76%.

От началото на годината DAX напредва с 13%, което го прави един от най-добре представящите се в западна Европа. За STOXX 600 ръстът тази година е от 9%.

„Германия отново доказва, че е скритият шампион на европейския фондов пазар“, коментира Аника Гупта, директор по макроикономическите проучвания на WisdomTree. „Специфични за индустриите двигатели може би са довели до неговото по-добро представяне, като се има предвид по-голямата тежест на акциите на растежа“, допълва тя.

Siemens Energy и Rheinmetall изглежда са най-големите печеливши в рамките на германския индекс тази година, прибавяйки съответно 110% и 89% към цената си. В същото време SAP – най-голямата компания в DAX по пазарна стойност – напредва с 42% благодарение на ралито при технологичните акции на международно ниво.

Рискове обаче все пак не липсват. Стратези на Bloomberg Intelligence по-рано тази седмица предупредиха, че DAX може да има някои трудности да задържи представянето до края на годината заради забавянето на китайската икономика и по-слабото европейско възстановяване. Засега обаче инвеститорите са по-скоро фокусирани върху надеждите, че лихвените съкращения на Европейската централна банка ще са от полза за пазара.

„Намаляващите страхове за неминуема рецесия в САЩ и ескалиране в геополитически план, както и положителните специфични развития за някои влиятелни акции, изглежда са основният двигател зад скорошното представяне на DAX“, посочва Максимилиан Кункел, главен инвестиционен директор за Германия на UBS Group AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още