IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облигациите на "И Eл Джи" вече се търгуват на пазара за растеж на БФБ

Компанията направи официален дебют на борсата след успешно първично публично предлагане на облигации за 5 млн. евро – най-голямата емисия досега на сегмента Beam

13:48 | 29.08.24 г.
Снимка: БФБ
Снимка: БФБ

Българската компания "И Eл Джи" АД (ELG), която обединява компании, управляващи дигитални платформи за лизинг, покупка и наем на автомобили, направи своя официален дебют на пазара за растеж на малки и средни преприятия Beam на Българската фондова борса (БФБ).

Днес започна вторичната търговия с облигациите на дружеството, които се търгуват с борсов код BG2100034243. В края на миналия месец "И Eл Джи" пласира успешно чрез първично публично предлагане (IPO) петгодишни облигации на Beam, с което набра 5 млн. eвро – най-голямата до момента емисия на сегмента за растеж на БФБ.

Търговията с емисията започна с официална церемония днес в сградата на Българска фондова борса, на която присъстваха основните акционери и представляващи "И Eл Джи" – Асен Асенов и Ивайло Петков, изпълнителният директор на БФБ – доц. Маню Моравенов, както и Павел Николов, един от изпълнителните директори на "Евро-Финанс", инвестиционният посредник, който е мениджър на емисията.

“Нашата емисия е най-голямата досега на Beam като стойност, което е атестат за добрия продукт, който структурирахме заедно с мениджъра на емисията и благодарение на съдействието на БФБ. Силният интерес към облигациите на "И Eл Джи" е както оценка на атрактивната фиксирана доходност, която предлагаме, така и резултат на успешния ни бизнес модел и добрия имидж, който сме изградили през годините. Съзнаваме високата степен на доверие, която инвеститорите, включително и чуждестранните, ни гласуваха и вярвам, че ще го оправдаем. Това е само първата ни стъпка на Beam и смятаме, че перспективите пред българската борса са добри,” заяви Асен Асенов.

Доц. Маню Моравенов пожела на "И Eл Джи" да постигнат заложените цели, добро развитие и листване на другите по-горни сегменти на БФБ. „Винаги е добре един бизнес да e иновативен и "И Eл Джи" го доказва, като отваря нова страница в секторите, в които оперира”, коментира изпълнителният директор на БФБ и изрази надежда „да последват нови емисии облигации, а после и акции“.

"И Eл Джи" емитира общо 5 хиляди броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми, лихвоносни, обезпечени, неконвертируеми облигации, всяка с номинална и емисионна стойност по 1000 евро и с матуритет пет години.

Лихвеният купон се определя от стойността на тримесечния Euribor плюс 6,15%, но не по-малко от 7,15% и не повече от 10% годишно, като е платим на всеки три месеца. Главницата ще се погасява на равни тримесечни вноски с една година гратисен период.

Облигациите на "И Eл Джи" бяха записани основно от институционални инвеститори, включително и чуждестранни – банки, взаимни и инвестиционни фондове.

"И Eл Джи" ще инвестира набраните средства в разрастване на притежаваните от нея брандове, управляващи онлайн платформите: Uplease, която предоставя лизингово финансиране за нови и употребявани автомобили на възраст до 10 години в България; AMIGO Leasing - лизинг на употребявани автомобили в България; и Eurolease Северна Македония - финансов и оперативен лизинг в Северна Македония.

Портфолиото на компанията включва още: CAZAM – първият онлайн магазин за употребявани автомобили в България; SIMPL - платформа за наем на автомобили по car-as-a-service модел; и Autoplaza - дилър на употребявани автомобили с доказан произход.

Асен Асенов съобщи, че предстои откриването на нова база със сервиз, като лизинговият оператор ще добави за клиентите си стойност на автомобила.

"И Eл Джи" е мажоритарна собственост (67% от капитала) на "И Ел Джи Кепитъл" АД, в която акционери са Асен Асенов и Ивайло Петков – мениджъри с над 20 години опит във водещи компании в лизинговия и автомобилния сектор. Към края на 2023 г. компанията управлява активи за 86 млн. лв., а лизинговият й портфейл достига 51,7 млн. лв. Реализираната от "И Eл Джи" нетна печалба за миналата година е близо 7 млн. лв., като крайният финансов резултат включва и печалба от 5,8 млн. лв. от продажба на дъщерно дружество. Очакванията за 2024 г. са лизинговите портфейли на дружествата в ELG да нараснат с над 25% и всички дъщерни компании да са на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още