IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Притеснения за предлагането от Либия тласкат нагоре цените на петрола*

Някои петролни находища в Либия спряха работа на фона на борбата за контрол на централната банка

09:54 | 29.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола нарастват в четвъртък след две сесии на спадове. Притесненията за предлагането заради Либия се върнаха в центъра на вниманието, въпреки че бяха парирани от по-малкия от очаквания спад на инвентара от суров петрол в САЩ, което подкопа прогнозите за търсенето, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 9 цента до 78,74 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 15 цента до 74,67 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха с над 1% в сряда, след като публикувани данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 846 хил. барела до 425,2 млн. барела миналата седмица, като не отговориха на очакванията на анализаторите за спад от 2,3 млн. барела.

Притесненията за нарушаване на доставките от Либия, която е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), бяха положителни за пазара, казват някои анализатори.

Проблемите в Либия на фона на нарастващи геополитически притеснения ще задържат петролните пазари на нокти и вероятно ще ограничат спадовете на цените, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в компанията Phillip Nova.

Някои петролни находища в Либия спряха производството на фона на борбата за контрол на враждуващи фракции върху централната банка на страната. Според една консултантска комания нарушаването на добива ще бъде с между 900 хил. и 1 млн. барела дневно за няколко седмици.

Добивът на Либия за юли достигна около 1,18 млн. барела дневно.

Продължителността на нарушаването на добива може да се отрази на плановете за производството на ОПЕК+, което на свой ред може да повлияе положително на петролните пазари, ако предлагането не се забави, както се очаква.

„Продължително спиране на добива от Либия ще даде малко повече спокойствие на ОПЕК+ в повишаването на предлагането през четвъртото тримесечие на 2024 г., каквито са плановете за момента“, коментират анализатори на ING в бележка до клиенти и допълват, че кратко нарушаване на предлагането ще направи решението на картела по-трудно.

„При този сценарий смятаме, че те няма да са склонни да допуснат допълнително предлагане на пазара, когато все още има притеснения за търсенето“, допълват анализаторите.

Очакванията, че централната банка на САЩ ще започне да понижава лихвите следващия месец също подкрепиха цените на петрола, като председателят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик заяви, че може би е време за понижения на фона на забавянето на инфлацията и повишаването на безработицата повече от очакванията.

По-ниски лихви ще направят заемането на средства по-евтино, което може да повиши икономическата дейност и да увеличи търсенето на петрол.

*Данните са актуални към 9,15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още