IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да е на червено след спад на цената от 2% във вторник*

Доклад от индустрията сигнализира допълнително свиване на запасите от суров петрол в САЩ

09:12 | 28.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължава да поевтинява след спада на цената от над 2% във вторник, след като доклад от индустрията сигнализира допълнително понижение на запасите от суров петрол в САЩ, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват със 7 цента, или 0,09%, до 78,59 долара за барел, а върху WTI – с 6 цента, или 0,08%, до 75,47 долара за барел.

Американският петролен институт прогнозира, че запасите са се свили с 3,4 млн. барела миналата седмица, което би било осми спад за последните девет седмици, ако бъде потвърдено от официалните данни в сряда.

Политическите рискове в Близкия изток и заплахата от затваряне на петролни полета в Либия подкрепят петрола напоследък, но срещат съпротива в като цяло песимистичните нагласи. Това накара водещите банки на Wall Street, включително Goldman Sachs и Morgan Stanley да понижат ценовите си прогнози за следващата година.

Двете банки отбелязаха мрачна перспектива в Китай като частична причина за песимизма си, тъй като по-широкото икономическо неразположение и преминаването към електрически превозни средства намаляват потреблението на горива в най-големия вносител на суров петрол. В Европа се очаква търсенето на дизелово гориво да спадне под нивата от пандемията поради слабото производство и структурните промени в автомобилния парк в региона.

Търговците ще следят икономическите данни на САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно тази седмица, включително данни за растежа и заетостта, които ще предложат повече за перспективите за паричната политика. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по-рано даде индикации, че предстои понижаване на лихвите.

„Затварянето на петролните полета в Либия и продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток все още може да поддържат цените засега, но поемането на риск в по-широк мащаб вероятно ще остане ограничено“, тъй като инвеститорите остават предпазливи преди ключови данни за САЩ и финансови отчети, казва Йоп Джун Ронг, пазарен стратег за IG Asia Pte в Сингапур. Колебливото икономическо възстановяване на Китай и плановете на ОПЕК+ за увеличаване на производството от октомври би трябвало да ограничат всякакви значителни ръстове в цените, добавя той.

*Данните са актуални към 8:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още