IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Nvidia дадоха тласък на американските индекси

Инвеститорите гледаха с очакване към финансовия отчет на технологичния гигант

23:10 | 27.08.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Щатските пазари завършиха с леки повишения преди публикуването на ключов финансов отчет, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 10 пункта до 41 250,50 пункта, доближавайки се до нов рекорден връх.

Основният показател S&P 500 отчете ръст от 0,16% до 5625,80 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite завърши също с 0,16% нагоре до 17 754,82 пункта.

Инвеститорите с нетърпение очакваха отчета на водещата компания в чиповете за изкуствен интелект Nvidia след затварянето на пазара във вторник. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,5%. Nvidia се оказа основният печеливш сред технологичните акции в сферата на изкуствения интелект, а инвеститорите следят с нетърпение резултатите за второто тримесечие, за да преценят състоянието на AI търговията.

„Има много малко важни икономически данни преди Nvidia, затова наистина реално сме в ситуация да изчакаме и да видим“, казва анализаторът на Baird Рос Мейфийлд. „Тенденцията на пазара в момента е отдалечаване от технологичните компании, затова Nvidia може да промени всичко това утре“.

Акциите се опитват да намерят стабилна основа и след бруталното начало на месеца. Инвеститорите обаче стават все по-оптимистично настроени, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира в петък, че следващият ход на централната банка ще бъде да намали основните лихви. Пауъл не уточни кога или с колко лихвите ще бъдат понижени.

Трейдърите единодушно прогнозират намаление на следващата среща по паричната политика през септември с поне 25 базисни пункта, показват данни на FedWatch Tool на CME Group.

На валутните пазари британският паунд се покачи до най-високата си стойност спрямо долара от над две години, а доларът поевтиня рязко.

Паундът удари най-високото си ниво от март 2022 г. от 1,3246 долара. В същото време индексът на долара се понижи с 0,1% до 100,73 пункта и е напът да запише най-големия си месечен спад от 3,3% от ноември 2022 г.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се покачи до 3,831%, а по двегодишните държавни облигации се понижи до 3,905%.

На пазара на суровини фючърсите върху петрола сорт Брент за доставките през октомври се понижиха с 1,88 долара, или 2,31%, до 79,55 долара за барел. От началото на годината досега бенчмаркът е нагоре с 3,3%.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI за доставките през октомври спаднаха с 1,89 долара, или 2,44%, до 75,53 долара за барел, като от началото на годината цената бележи ръст от 5,4%.

Златото обаче поевтиня с 0,4% до 2545,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още