IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрежението в Близкия изток отново тласна петрола на червено*

В предишните три сесии основните сортове отбелязаха ръстове от по 7%

08:32 | 27.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола отново тръгнаха надолу, след като се повишиха с над 7% в предишните три сесии, на фона на опасения за предлагането заради потенциално разширяване на конфликта в Близкия изток и затваряне на петролни полета в Либия, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 13 цента, или 0,16%, до 80,23 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – със 17 цента, или 0,22%, до 77,25 долара за барел.

Петролните пазари леко се отдръпват след острите ръстове в предишните три сесии, предизвикани от очакванията за намаляване на лихвите в САЩ, които може да засилят търсенето, от размяната на удари между Израел и „Хизбула“ през уикенда, което може да разшири конфликта в Близкия изток и потенциално да прекъсне доставките от ключовия производствен регион, и от затваряне на полета в Либия.

Висш генерал на САЩ каза в понеделник, че опасността от по-широка атака е намаляла донякъде, но потенциален удар на Иран срещу Израел остава риск.

През тридневния период сортът Брент записа увеличение от 7%, а WTI – от 7,6%.

„Пазарните участници остава нащрек, докато сблъсъците между Израел и „Хизбула“ се засилват“, казват анализатори от ANZ в бележка. „Рискът от прекъсване на доставките на петрол стана реален, след като източното правителство на Либия заяви, че ще спре цялото производство и износ на петрол, тъй като политическата битка се задълбочава“.

Този политически спор може да засегне добив от до 1,17 млн. барела на ден от северноафриканската държава въз основа на данни от последното проучване на Ройтерс за производството от Организацията на страните износителки на петрол през юли.

*Данните са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още