IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси започват колебливо седмицата на фона на напрежението в Близкия изток

Във фокуса на трейдърите попадна и доклада на Ifo за прогнозите за бизнес климата в Германия

19:47 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата без единна посока на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток и новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,02% до 518,05 пункта.

Германският измерител DAX отчете спад от 0,09% до 18 617,02 пункта.

Френският показател CAC напредна с 0,18 на сто до 7590,37 пункта.

Британският индекс FTSE записа повишение от 0,48 на сто до 8327,78 пункта.

Във фокуса на трейдърите остава продължаващата война в Газа и растящото напрежение между Израел и „Хизбула“. Иран обяви, че Израел е загубил възпиращата си сила и че стратегическото равновесие в региона се е отместило в негов ущърб, след като ливанската групировка „Хизбула“ извърши нападения срещу Израел.

Групировката изстреля стотици ракети и дронове вчера срещу Израел, а Тел Авив съобщи, че е извършил въздушни удари в Ливан с над 100 изтребителя, за да възпре по-голямо нападение.

„Въпреки всеобхватната подкрепа на държави като Съединените щати, Израел не може да предвиди времето и мястото на ограничен и управляван отговор от страна на съпротивата. Израел е загубил силата си за възпиране“, пише говорителят на иранското външно министерство Насер Канани в социалната платформа X.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 август.

Междувременно беше публикуван доклад на германския институт Ifo, който показа, че прогнозите за бизнес климата в Германия остават на най-ниското си равнище от февруари насам. Измерителят за бизнес очакванията се понижи до 86,8 пункта през август от ревизирани в посока надолу 87 пункта за юли. Това обаче е над очакванията за 85,8 пункта в проучване на Bloomberg. Измерителят на настоящите условия също се понижава.

Отделно проучване за Източна Германия показва, че чуждестранните работници са необходими за тази част от страната. През 2023 г. около 403 хил. души без германски паспорт са работили в пет източни провинции, което е с около 173 хил. повече, отколкото преди 5 години, сочи изследването, публикувано днес от Германския икономически институт.

Чуждестранните работници са генерирали 24,6 млрд. евро, което съставлява 5,8% от брутната добавена стойност в Източна Германия. Проучването заключва, че по тази причина чуждестранните работници са "необходими за източната част на страната: между 2018 г. и 2023 г. броят на германските работници е намалял със 116 хил. души".

Пазарите реагираха и на новото издание на бюлетина на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа, който показа, че прогнозите за добивите на ниво ЕС са преразгледани надолу за почти всички култури поради изключително високите температури на юг и прекомерните валежи на север.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още