IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрежението в Близкия изток и търговските трусове разколебаха част от борсите в Азия

Пазарите реагираха на решението на Китайската народна банка да остави непроменен основния си лихвен процент

11:53 | 26.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия за седмицата със смесени резултати на фона на ескалиращото военно напрежение в Близкия изток и продължаващите търговски търкания между Вашингтон и Пекин, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,66 на сто до 38 110,22 пункта. Индексът Topix отчете спад от 0,87% до 2661,41 пункта.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite записа ръст от 0,04% до 2855,52 пункта. Индексът Shenzhen напредна междувременно с 0,16 на сто до 8194,65 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете повишение от 181,25 пункта, или 1,03%, до 17 793,35 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi записа спад от 0,14 на сто до 2698,01 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 0,76% до 8084,5 пункта.

През уикенда израелските военновъздушни сили поразиха цели на „Хизбула“ в Ливан, малко преди подкрепяната от Иран въоръжена група да изстреля над 320 ракети към Израел.

„Хизбула“ казва, че това е отмъщение за израелското убийство на Фуад Шукр, високопоставен командир на ливанското движение. Групата обаче даде знак, че не се готви за повече удари, а външният министър на Израел заяви, че страната не иска пълномащабна война, информира Ройтерс.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 август. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 август.

Трейдърите реагираха и на решението на Китайската народна банка да остави непроменен основния си лихвен процент, запазвайки търпение по отношение на икономиката на страната на фона на ралито при държавните облигации.

Централната банка на втората по големина икономика в света запази своя едногодишен лихвен процент по кредитите на ниво от 2,3%, след като прибегна към низходяща корекция с 20 базисни пункта през юли.

Междувременно регулаторът изтегли 101 млрд. юана (14 млрд. долара) от банковата система, като заеми за 401 млрд. юана достигнаха падеж на 15 август.

В своя последен стремеж за ограничаване на рисковете на дълговия пазар, Китай инициира стрес тестове с местните финансови институции относно техните инвестиции в облигации, за да се увери, че могат да се справят с всяка волатилност, ако рекордното рали смени посоката.

Пазарите обърнаха внимание и на новите данни за фабричното производство в Сингапур, което се разширява с 10,1% на месечна база през юли. На годишна основа мярката напредва с 1,8 на сто, засенчвайки очакванията на анализатори за спад от 1,1 на сто.

Тази седмица се очаква администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви окончателни планове за рязко увеличение на митата върху определени китайски стоки, внасяни в страната, докато американската индустрия междувременно търси облекчаване на търговските бариери с азиатската икономика. През май Байдън обяви, че ще увеличи четирикратно митата върху китайските електрически превозни средства до 100%, двукратен ръст на налозите върху полупроводниците и соларните клетки, както и нови 25% мита върху литиево-йонните батерии и други стратегически стоки, включително стоманата, за защита на американските фирми от китайския производствен свръхкапацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още