IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижението на лихвите в Турция вероятно ще започне през ноември, според банкер

Разходите по заемите вероятно ще паднат наполовина до края на 2025 г., прогнозира главният изпълнителен директор на Turkiye Is Bankasi

17:22 | 25.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Турция вероятно ще започне цикъл на намаляване на лихвените проценти по-късно тази година. Разходите по заемите вероятно ще паднат наполовина до края на 2025 г., според главния изпълнителен директор на най-големия кредитор в частния сектор в страната.

„Първото намаление може да бъде през ноември и основният лихвен процент може да бъде понижен до 47,5%“, казва главният изпълнителен директор на Turkiye Is Bankasi Хакан Аран пред Bloomberg.

През 2025 г. основната лихва на Турция може да се понижи до 25%, прогнозира още той.

Връщането на Турция към ортодоксалната парична политика след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през миналата година и скокът на лихвите заради борбата с инфлацията смазаха маржовете на търговските кредитори, тъй като търсенето на заеми спадна. Засилват се и опасенията за спад на икономиката.

„Не се притеснявам от твърдо приземяване или рецесия“, коментира Аран. „Вярвам, че настоящите политики ще доведат Турция както до постигане на ценова стабилност, така и до поддържане на растеж, макар и по-бавен от потенциала“, добавя той.

Според него растежът да се забави до 3,5%, а инфлацията – до 42%, в края на 2024 г.

Централната банка, ръководена от управителя Фатих Карахан, остави основния лихвен процент на ниво от 50% за пети месец. Институцията цели да свали инфлацията до 38% до края на годината от 62% в момента.

Аран прогнозира, че лирата ще се обезцени до 38-39 лири за 1 долар също до края на годината.

Натискът върху маржовете на банките идва от високите разходи по клиентските депозити и необходимостта да се поддържа ликвидност в централната банка под формата на задължителни резерви при много ниска възвръщаемост, казва Аран.

„Най-лошото отмина по отношение на нетните лихвени маржове, тъй като не очакваме ново повишение на лихвените проценти“, коментира Аран, като добавя, че неговата банка е намалила наполовина очаквания си нетен лихвен марж до около 2% за тази година.

Среднопретеглените лихвени проценти са били 61% по търговските заеми и 58,5% за депозити до три месеца към 9 август, според официалните данни.

Средата с високи лихвени проценти също ще доведе до увеличаване на лошите заеми, но Аран казва, че необслужваните заеми – които се увеличават главно при кредитните карти и сегмента на дребно, ще останат на управляеми нива. Средният коефициент на необслужвани кредити на турските кредитори е 1,5% в края на юни, според официалните данни.

Тъй като централната банка се опитва да контролира растежа на заемите, компаниите ще отворят резервите си, вместо да взимат кредити, коментира Хакан Аран. Той се очаква ограниченията за отпускане на заеми да бъдат премахнати до 2026 г.

„Властите няма да позволят кредитен бум, преди да бъдат постигнати целите за инфлацията през следващата година. Трябва да затаим дъх до края на 2025 г.“, смята той.

Централната банка наскоро намали месечния лимит за растеж на заемите във валута до 1,5% от 2%, като същевременно запази лимита за растеж на заемите в лири на 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още