IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо кризата с финансираната с йени кери търговия не доведе до широк пазарен срив?

Изобилието от капитал осигурява достатъчно ликвидност, а централните банки са способни да действат бързо и ефективно, според анализатори

16:03 | 25.08.24 г.
Защо кризата с финансираната с йени кери търговия не доведе до широк пазарен срив?

През последните седмици станахме свидетели на сериозни спекулации относно потенциалното отпадане на финансираните с йени кери сделки и потенциалното им въздействие върху финансовите пазари. Въпреки че мнозина очакваха значителни смущения на пазара, действителните последици бяха сравнително леки.

Кери търговията с йени включва заемане на йени при ниски лихвени проценти и инвестиране на приходите в активи, предлагащи по-висока възвращаемост. Тази стратегия е популярна сред инвеститорите поради исторически ниските лихвени проценти в Япония, пише Investing.com.

Възникнаха опасения обаче във връзка с евентуално обръщане на тази тенденция заради промяната на паричната политика на централната банка на Япония.

Преди две седмици пазарните коментари бяха доминирани от опасенията, че отмяната на финансираните с йени кери сделки ще доведе до сътресения на пазара, коментират анализатори от Macquarie. Това очакване доведе до забележим скок във волатилността на капитала.

Въпреки тези първоначални опасения, пазарът не претърпя трайни щети, което е в съответствие с гледната точка на анализаторите от Macquarie. Те определят ситуацията като „сърцебиене, но не и инфаркт“.

Анализатори смятат, че отслабването на йената не е довело до катастрофални резултати поради няколко фактора. Първо, настоящата ера се характеризира с изобилие от капитал, който осигурява достатъчно ликвидност и поддържа устойчивостта на световната финансова система.

Второ, въпреки първоначалните реакции на пазара, нямаше признаци на системен ликвиден стрес, което показва стабилна базова ликвидност във финансовата система.

Трето, способността на централните банки да действат бързо и ефективно, както се вижда от разработването на нови инструменти не Федералния резерв на САЩ, помага за предотвратяване на системни проблеми и поддържа стабилността на пазара.

Същевременно, според Bloomberg, финансираната с юани кери търговия вероятно ще се окаже по-устойчива, тъй като централната банка на Китай поддържа своята парична политика по-разхлабена, според Royal Bank of Canada.

Търговията с юани се различава от тази йени, тъй като включва предимно износители и мултинационални компании, а не спекуланти, казват от Macquarie Group Ltd.

Съществуват редица съществени основни разлики между кери сделките, финансирани с юани и йени. Юанът не е напълно конвертируем, тъй като властите ограничават притока и изтичането на чуждестранна валута, за да подпомогнат контрола си върху икономиката. Това автоматично ограничава размера на кери сделките в юани в сравнение с тези, финансирани с йени.

Второ, докато сделките, финансирани с йени, се инвестират в широк набор от задгранични цели, огромният дял от тези, които използват заети юани, се държат в долари от китайски износители и мултинационални корпорации. Те станаха печеливши едва през 2022 г., след повишаването на лихвите на Федералния резерв.

Китайските износители и мултинационалните компании са натрупали над 500 млрд. долара в долари от 2022 г. насам, според Macquarie.

Има редица причини инвеститорите да бъдат привлечени от търговията с юани, според Уи Кун Чон, старши стратег за азиатско-тихоокеанските пазари в BNY в Хонконг. „Продължаващите условия на ликвидност в офшорни юани може да затруднят пазарните участници да се противопоставят на повторното включване в кери сделки, когато пазарната волатилност намалее“, казва той.

Все пак общият размер на финансираните с юани кери сделки може да бъде ограничен, тъй като Народната банка на Китай разполага с достатъчно инструменти, за да предотврати спекулативни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още