IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията, златото, Nvidia: Какво ще движи пазарите през следващата седмица

Ентусиазмът на инвеститорите около изкуствения интелект ще бъде подложен на тест с финансовия отчет на Nvidia

13:46 | 25.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ралито на пазарите в САЩ ще бъде подложено на изпитание през следващата седмица, когато ще бъдат публикувани печалбите на производителя на чипове Nvidia.

Данните за инфлацията в САЩ вероятно ще подчертаят очакванията за дългоочакваното намаляване на лихвите от Федералния резерв, пише Investing.com. Еврозоната и Австралия също ще публикуват данни за инфлацията, които са ключови за траекторията на лихвените проценти.

Финансовите резултати на Nvidia

Ентусиазмът на инвеститорите около изкуствения интелект ще бъде подложен на тест с финансовия отчет на Nvidia. Резултатите на компанията ще бъдат публикувани след затварянето на търговията в Ню Йорк в сряда.

Финансовият доклад, заедно с прогнозите на компанията за корпоративните инвестиции в изкуствен интелект, може да бъде ключова повратна точка за пазарните настроения в момент, който е традиционно нестабилен за пазарите.

Акциите на Nvidia поскъпват с около 150% от началото на годината в сравнение със 17% ръст на индекса S&P 500 за същия период.

Данните от САЩ

Акцентът в икономическия календар ще бъдат данните за личните потребителски разходи в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Това е предпочитаният от Федералния резерв критерий за инфлацията.

На годишния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул председателят на Фед Джером Пауъл коментира, че напредъкът по отношение на корекцията на ръста на потребителските цени поставя на масата корекция и на паричната политика.

През следващата седмица ще бъдат публикувани и данни за поръчките на дълготрайни стоки в понеделник и ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие в четвъртък, както и седмичния доклад за първоначалните молби за безработица.

Инфлацията в еврозоната

Данните за инфлацията в еврозоната за август, които трябва да бъдат публикувани в петък, ще бъдат ключови за оформянето на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно лихвените проценти за септември.

В четвъртък ще бъдат публикувани някои национални данни за инфлацията.

Според прогнозите общата инфлация ще се понижи отчасти поради спада на цените на петрола. Вниманието ще е насочено към основната инфлация и инфлацията в сектора на услугите, в който повишенията на цените са по-устойчиви.

Евентуална изненада в данните би могла да предизвика повишено внимание, особено защото трейдърите очакват ЕЦБ да намали лихвите на срещата си през септември. Пазарите предвиждат намаление на лихвения процент с 25 базисни пункта и още намаления до края на годината.

Инфлацията в Австралия и Япония

Данните за инфлацията в Австралия се очаква да покажат, че ръстът на потребителските цени се връща в рамките на целевия диапазон 2-3% на централната банка.

Инвеститорите очакват данните от сряда да предложат известно облекчение на потребителските настроения, които се влошиха от високите разходи по заемите.

Данните за инфлацията в Япония, които трябва да бъдат публикувани в петък, може да предоставят на централната банка допълнително пространство за маневри с паричната политика.

Цената на златото

Златото отбеляза през изминалата седмица няколко последователни ценови рекорда. От началото на годината благородният метал поскъпва с над 20%.

Златото, традиционно разглеждано като сигурно убежище по време на периоди на повишени рискове за сигурността и политическа и икономическа нестабилност, се възползва от напрежението около войната в Украйна, конфликта в Близкия изток и предстоящите президентски избори в САЩ.

Въпреки това инвеститорите в злато трябва да бъдат предпазливи, тъй като пазарите често преминават през корекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 2 часа
Надеждата за намаляване на лихвените проценти които са доста над нивата на инфлация движат пазарите. Инфлацията се охлади много и пазарът на труда се нормализира. Фед губи подкрепа за поддържането на лихвите толкова високи. Има смисъл да се свалят лихвените проценти с няколко нива и АКО инфлацията се възобнови, ще има повече подкрепа за изчакване или дори повишаване на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още