IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2025 г. ще донесе главоболия за ОПЕК

Заради ръста на доставките от страни извън картела и планираната отмяна на част от намаленията на добивите се очаква умерено свръхпредлагане и натиск на цените

11:48 | 25.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2025 г. се очертава да е предизвикателна за Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Анализатори от DNB Markets прогнозират значителни трудности за ОПЕК при поддържането на цените на петрола и пазарния баланс.

ОПЕК ще се сблъска догодина с потенциално свръхпредлагане, слабо търсене в световен мащаб и последиците от производствената стратегия на организацията, пише Investing.com.

Проблемите на ОПЕК се коренят основно в очакваната динамика на пазара за 2025 г. „Очакваме пазарът на петрол да се обърне към умерено свръхпредлагане, дори ако ОПЕК удължи съществуващите съкращения на производството“, казват анализаторите.

От DNB Markets посочват, че ръстът на доставките извън ОПЕК е стабилен и достига рекордните 3,2 млн. барела на ден през 2023 г., макар че се очаква растежът да се забави през тази и следващата година на годишна база.

Този устойчив ръст на предлагането от източници извън ОПЕК, включително САЩ, Бразилия и други страни, вероятно ще надмине очакваното увеличение на глобалното търсене.

Свръхпредлагането може да се изостри, ако ОПЕК продължи с планираното частично отменяне на намалените добиви през 2025 г. Ако ОПЕК не преразгледа тази стратегия, DNB Markets прогнозира, че цените на петрола сорт Брент може да спаднат до 60-70 долара на барел.

Що се отнася до търсенето, перспективите са също толкова тревожни за ОПЕК. Растежът на търсенето на петрол в световен мащаб се забави значително от началото на годината. Икономическият пейзаж, особено бавният глобален растеж и проблемите на китайската икономика, допринасят за това забавяне.

Слабият растеж на търсенето, съчетан със силно предлагане извън ОПЕК, оставя малко място на ОПЕК да увеличи производството си, без да предизвика спад на цените.

Анализаторите прогнозират също така, че ще са необходими значителни геополитически сътресения, за да има силно повишение на цените на петрола, като се има предвид резервният производствен капацитет на ОПЕК.

DNB Markets предполага, че ОПЕК може да се наложи да преразгледа производствената си стратегия. Анализаторите казват, че картелът вероятно ще се откаже от целта си за увеличаване на производството през 2025 г., за да защити цените.

Ако ОПЕК продължи с планираното увеличение на производството, петролният пазар може да изпита по-значително свръхпредлагане, което да доведе до понижение на цените.

В най-лошия сценарий ОПЕК може дори да започне пълноценна ценова война, което допълнително да окаже натиск върху цените на петрола и да ги понижи и под 60 долара на барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още