IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията със зърнени стоки по световните борси не донесе изненади

Цената на пшеницата в Чикаго спадна леко тази седмица, във Франция и Русия остана без промяна, а в Украйна отбеляза ръст

11:37 | 24.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предпоследната седмица на месец август не поднесе никакви изненади в развитието на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари, отчитат от Софийската стокова борса.

Цената на хлебната пшеница в Чикаго спадна леко с 2 долара до 215 долара за тон за доставка септември, а във Франция остана непроменена на старата си цена от 206 евро/тон. Единствено Украйна повиши котировките през седмицата с 2 долара до нивата отпреди месец - 227 долара/тон, а в Русия промяната е също нулева и цената остава 218 долара/тон.

Движението на цената на царевицата в САЩ и Франция този път е в синхрон, като и двете са в посока надолу с понижения от съответно 1 долар и 2 евро до 182 долара/т и 197 евро/т, а в Украйна има спад с 4 долара до 208 долара/т след повишението от предишната седмица.

Цената на ечемика в Украйна възстанови предишната загуба, като добави 10 долара и достигна 190 долара/т за доставка през септември, а рапицата на Euronext за доставка през ноември тази седмица се понижи с още 13,75 евро до 449,75 евро/тон след стремителното си покачване и последващ срив.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания. След като преди седмица цените за доставка през август се сринаха сериозно, тази седмица за доставка през септември спадат с още 25 долара до 1025 долара./тон.

Рафинираната захар също продължава да се колебае. След предишното си покачване и последваща загуба, тази седмица цената спадна с 1,20 долара за доставка през октомври, достигайки до 512,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг "Зърно" остава спокойна. Цената на хлебната пшеница се понижи, като се предлагаше особено голямо количество на 350 лв./т, а за фуражна пшеница търсенето продължава на 340 лв. за тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 360 - 380 лв./тон, а маслодаен слънчоглед - от 820 до 840 лв. за тон. Ново е предлагането на фуражен ечемик на цена от 320 лева за тон.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни. Олио в бутилки се продава за 2,20 лв./литър. Нерафинирано олио се продава за 1750 лева за тон. Продължава предлагането на жълт грах при начална цена от 1200 лв./тон.

През седмицата на стоковата борса в София имаше сделки за природен газ на 1505,32 лв./хил. н.куб.м. и газ пропан-бутан в диапазона 950 – 960 лв./хил.л.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 24.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още