IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street е на зелено преди речта на Джером Пауъл*

Гуверньорът на Фед ще говори след 17 ч. българско време в рамките на годишния симпозиум в Джаксън Хол

17:08 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street започват новата сесия с ръстове в очакване на речта на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл по-късно през деня за насоки за паричната политика, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,4%. От своя страна, широкият измерител S&P 500 се покачва с 0,7%, а технологичният Nasdaq Composite с процент.

Пауъл ще говори след 17 ч. българско време в рамките на годишния симпозиум в Джаксън Хол. Очакванията са той да сигнализира кога ще може да започне цикълът на лихвени понижения, както и какъв ще е магнитудът и честотата на намаленията.

Президентът на Фед за Атланта Рафаел Бостик заяви по-рано в петък, че намаление на лихвите е възможно още през септември, но не потвърди това със сигурност. Отбелязвайки, че инфлацията се подобрява, но все още не е близо до целта, Бостик коментира, че чака още потвърждения от данните.

Пазарите залагат на лихвено понижение през септември, но няма консенсус за това в какъв размер ще е то, според инструмента FedWatch на CME Group.

Трите водещи индекса на Wall Street са напът да постигнат печеливша седмица въпреки натиска в четвъртък от растящата доходност по американските държавни ценни книжа. Dow и Nasdaq напредват с по 0,7% за седмицата, а S&P 500 с 0,9%.

В петък доходността по американските държавни ценни книжа намалява до, съответно, 3,848% и 4,115% за 10-годишните и 30-годишните облигации.

Доларовият индекс остава почти без промяна на ниво от 101,53 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола расте осезаемо. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,5% до 78,38 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI с 1,8% до 74,3 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,6% до 2532,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още