IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надмощието на Big Tech кара доставчиците на индекси да преосмислят правилата си

Играчи от всякакъв вид са принудени да се адаптират, тъй като наличието на най-големите технологични акции в много портфейли започва да се противопоставя на регулаторните ограничения

19:15 | 25.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бумът на големите технологични компании (Big Tech) създава главоболия за всемогъщите доставчици на индекси на Wall Street, които могат да предизвикат движение на милиарди долари, обвързани с показателите, съобщава Bloomberg.

Два от най-големите в света – FTSE Russell и S&P Dow Jones Indices – представят планове за намаляване на тежестта на най-големите компании с мегаголяма капитализация в ключови индекси. Рядката намеса е провокирана в момент, когато пазарът на акции в САЩ става все по-изкривен заради нарастващото господство на компании като Nvidia и Apple.

Играчи от всякакъв вид са принудени да се адаптират, тъй като наличието на най-големите технологични акции в много портфейли започва да се противопоставя на регулаторните ограничения. А натискът нараства за двата доставчика на индекси, чиито продукти се следят от инвестиции за общо 35 трлн. долара.

Предложенията предлагат нови аргументи за критиците на бума на пасивните инвестиции, които отдавна посочват, че подобни стратегии са по-активни, отколкото изглеждат. Всички корекции в даден индекс разкриват скритата човешка намеса зад бенчмарковете.

„Повечето инвеститори може да не осъзнават, че има известна степен на активност дори в това, което считаме за пасивни стратегии“, казва Анти Петаджисто, ръководител на отдела за акции в Brooklyn Investment Group.

Консултациите при Russell, които са свързани с ограничаване на тежестта на най-големите членове на широко следваните му измерители на растежа и стойността в САЩ, са отворени до 30 август, без времева рамка за изпълнение.

Консултациите при S&P, фокусирани върху нов подход за ограничаване на компаниите в група от секторни мерки, приключват в петък, като се планира промените да влязат в сила на 23 септември, ако бъдат приети.

Зад предложенията стоят дългогодишни правила за регулирани инвестиционни дружества, които ограничават всяка отделна ценна книга до 25% от портфейла и общото тегло на най-големите вложения – тези с 5% представителство или повече – до 50%. В индустрията това често се нарича 25/5/50.

Създадени, за да предпазят инвеститорите от прекомерно излагане към твърде малко компании, ограниченията могат да бъдат наказателни за съвременния пазар, където компании като Apple и Nvidia продължават с експанзията.

Миналия месец първите 10 съставни части на индекса Russell 1000, които са предимно технологични акции, съставляваха 34% от показателя. Въпреки че това все още не е тест на стратегията 25/5/50, това е ниво на концентрация, невиждано в 45-годишната история на бенчмарка.

Russell вече предлага набор от ограничени индекси, за да допълни своите по-традиционни, неограничени показатели. Това, което се обмисля сега, е дали да се приложат ограничения на теглото към неговите стандартни индекси, посочва Катрин Йошимото, директор продуктов мениджмънт в FTSE Russell, бизнес на LSEG. Активи за над 7 трлн. долара се оценяват спрямо традиционните индекси на фирмата.

„Някои клиенти наистина ни карат да обмислим ограничаване на стандартния индекс на растеж Russell 1000 например“, казва тя.

Говорител на S&P е отказал коментар извън консултативния документ и неговата методология за индексиране.

Пасивните фондове печелят пазарен дял от своите активни конкуренти през последните две десетилетия благодарение на ниските разходи и възприеманите недостатъци на по-избирателните инвеститори в акции. Все пак някои участници на пазара обичат да отбелязват, че тази революция на индексите е по-малко радикална, отколкото изглежда.

От тази гледна точка решенията отгоре надолу се вземат на практика във всеки етап от „пасивна“ стратегия, независимо дали става въпрос за писане на правилата на индекс, решаване как да се прилагат, проектиране на фонд, който проследява бенчмарка, или действително изпълнение на сделки. Например, противно на това, което мнозина предполагат, индексът S&P 500 – основният показател за най-големия фондов пазар в света – не просто съдържа 500-те най-големи компании в Америка. Членовете му се избират от група анонимни експерти по индекса.

Предложените промени от S&P и Russell подчертават видовете интервенции, които се извършват – и разликите между компаниите, които могат да възникнат в резултат на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още