IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Агрия ГХ“ увеличава загубата до над 4,2 млн. лева към края на юни

Продажбите на дружеството се свиват с 10% заради волатилните цени на зърното на световните пазари

13:42 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оптимизмът на инвеститорите за резултатите на „Агрия Груп Холдинг“ през второто тримесечие на 2024 г. не се оправда. Компанията увеличава значително загубата заради волатилността на световните зърнени пазари – ръстът на цените от първото тримесечие се обърна през втората четвърт на годината.

Дружеството реализира спад на продажбите за отчетния период на годишна база и значителен ръст на разходите за лихви предвид увеличението на лихвените нива заради по-затегнатата политика на централните банки по света, според консолидирания му отчет за второто тримесечие, публикуван на сайта x3news.com.

Компанията свива нетния паричен поток от оперативна дейност, а паричните средства за периода нарастват благодарение на постъпленията от заеми, които се увеличават с 44% на годишна база предвид и инвестиционните планове на дружеството на стойност 40 млн. евро за текущата година.

Заради резултатите акционерите едва ли ще получат дивидент тази година. Първоначалното намерение на дружеството да изплати общо 680 хил. лева, или по 1 ст. на акция бруто, се промениха, след като общото събрание гласува допълнително предложение дивидент да не се разпределя заради необходимо одобрение от страна на кредитиращи банки.

Резултати към края на юни

Продажбите на дружеството към края на юни 2024 г. са за близо 301 млн. лева в сравнение с над 334 млн. лева към края на юни 2023 г., което представлява спад от почти 10% на годишна база.

Продажбите на стоки за отчетния период се свиват с почти 6% до близо 258 млн. лева от 273,7 млн. лева, а на продукция – с почти 33% до почти 38,6 млн. лева от 57,5 млн. лева. При приходите от услуги има увеличение от над два пъти до малко под 2,6 млн. лева от 1,2 млн. лева.

Общите приходи на компанията, които включват приходите от лихви и от финансиране от правителството (средства за осъществяване на европроекти и др. подобни), достигат почти 309 млн. лева в сравнение с 341,8 млн. лева година по-рано, или са с почти 10% по-малко на годишна база.

Общите разходи на компанията също намаляват – с малко над 7% до над 313,4 млн. лева от 338,3 млн. лева. Спадът се определя основно от свитите разходи за материали с 27% до над 55,8 млн. лева към края на юни от 76,4 млн. лева към края на юни 2023 г. По-умерени понижения има и при разходите за външни услуги и амортизации, докато разходите за персонал нарастват с над 3% до малко под 14,2 млн. лева от 13,7 млн. лева.

Разходите за лихви на дружеството се увеличават до почти 9,9 млн. лева към края на юни от 5,5 млн. лева към края на юни 2023 г., или с почти 80%.

Така компанията реализира загуба в размер на над 4,2 млн. лева към края на второто тримесечие при 3,4 млн. лева печалба по същото време на миналата година и 6 млн. лева загуба към края на първото тримесечие на 2024 г.

Инвеститорите реагираха негативно на отчета – в сесията в четвъртък акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поевтиняха с 4,41%, а в сесията в петък акциите изтриват още 2,56% от стойността си малко след 12 ч.

Пазарната капитализация на дружеството отписва над 11% в последната година, като достига 132,6 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още