IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът върви към седмичен спад на цените под натиска на опасения за търсенето*

В петък фючърсите на "черното злато" почти не регистрират изменения

08:54 | 23.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола регистрират незначителни изменения в петък, но са напът да завършат седмицата с понижения, тъй като низходящите ревизии на данните за заетостта в САЩ засилиха опасенията за търсенето, а подновените преговори за прекратяване на огъня в Газа успокоиха страховете от прекъсване на доставките, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 0,05% до 77,26 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) – с 0,07% до 73,06 долара.*

От началото на тази седмица Брентът поевтинява с около 3%, а WTI - с близо 5 на сто.

И двата бенчмарка достигнаха най-ниските си стойности от началото на януари тази седмица, след като правителството на САЩ рязко понижи оценката си за броя на работните места, създадени от работодателите в страната от началото на годината до март. Това породи опасения от потенциална рецесия в САЩ, която може да засегне търсенето в страната с най-голямо потребление на петрол, но някои анализатори смятат, че това е прекомерна реакция на ревизията на данните.

"Неотдавнашният спад беше предизвикан от опасенията за твърдо икономическо приземяване в САЩ, но данните показаха, че пазарът на труда се охлажда постепенно, вместо да се забавя рязко. Това беше подкрепено от признаците за стабилно търсене в САЩ", заявиха анализаторите на ANZ Research.

Скорошни данни от Китай, най-големия вносител на петрол, сочат затруднения в местната икономика и забавяне на търсенето на петрол от страна на рафинериите там.

Подновеният стремеж за прекратяване на огъня в Газа между Израел и "Хамас" също спомогна за облекчаване на опасенията за доставките и натежа върху цените на петрола. Делегациите на САЩ и Израел започнаха нов кръг от срещи в Кайро в четвъртък, за да преодолеят различията по предложението за примирие.

Според някои анализатори има признаци, че цената на петрола може да получи подкрепа през следващите седмици, тъй като световните запаси от "черното злато" намаляват през последните два месеца.

"Пазарът продължава да обмисля следващия ход на ОПЕК. По-рано тази година групата производители обяви, че планира да увеличи добива през четвъртото тримесечие. Въпреки това цените остават под натиск. Това може да доведе до отлагане на тези планове в опит да се подкрепят цените", смятат анализаторите на ANZ.

*Данните са актуални към 8:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още