IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява за пета поредна сесия*

Фючърсите върху Брента за октомври са намалели с 6,4% от 15 август насам, а върху WTI за същия период – с 6,9%

08:45 | 22.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават за пета поредна сесия в четвъртък, тъй като опасенията за световното търсене налагат натиск върху пазара въпреки спада в запасите от горива в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент остават почти без промяна на ниво от 76,08 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI се понижават с 9 цента, или 0,13%, до 71,84 долара за барел.

Фючърсите върху Брента за октомври са намалели с 6,4% от 15 август насам, а върху WTI за същия период – с 6,9%.

Цените се понижават на фона на доклад от сряда с ревизирани статистически данни за заетостта в САЩ – най-големият потребител на петрол в света, който показва, че през 2024 г. са били добавени по-малко работни места, отколкото беше съобщено по-рано. Върху пазара негативно влияят и слабите икономически данни от миналата седмица от Китай, втората по големина икономика в света и най-голям вносител на петрол.

Инвеститорите очакват още Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници като Русия, известни като ОПЕК+, да отменят някои доброволни съкращения на добива през октомври, увеличавайки доставките.

„Слабото глобално търсене и потенциалната заплаха ОПЕК+ да се откаже от съкращенията на производството тежат върху петрола“, казва Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova, добавяйки, че конфликтът в Близкия изток и геополитическото напрежение налагат възходящ натиск.

Опасенията за това как производството на ОПЕК+ ще се развие през четвъртото тримесечие, ако съкращенията бъдат отменени, изостря слабото представяне на цените, въпреки че те могат да бъдат спрени или обърнати, ако е необходимо.

„Низходящият натиск върху цените прави все по-вероятно ОПЕК+ да се откаже от плановете си за постепенно увеличаване на доставките от октомври. Ако не се случи, това вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените“, казат анализатори на ING в клиентска бележка.

Цените на суровия петрол се понижават въпреки доклада на американското правителство в сряда, според който запасите от суров петрол, бензин и дестилат в САЩ са спаднали през седмицата, приключваща на 16 август, като в същото време дейността на рафинериите се е увеличила.

Геополитическите опасения от войната Израел-Газа намаляват през последната седмица, тъй като САЩ, Израел и „Хамас“ се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на огъня, въпреки че дипломатическите усилия на САЩ по-рано тази седмица приключиха без примирие.

„Възходящите катализатори за петрола може да изглеждат ограничени засега, с нарастващите шансове за прекратяване на огъня в Близкия изток, което накара участниците на пазара да преценят някои от геополитическите рискове“, коментира пазарният стратег на IG Йоп Джун Ронг в имейл.

*Данните са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още