IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото излиза като победител от пазарните сътресения

Щатският долар е изложен на риск от понижение в близко бъдеще заради очакваните по-резки намаления на лихвите на Фед

17:00 | 21.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Еврото се търгува на най-високите си стойности спрямо долара тази година и се очертава като явен победител от неотдавнашните сътресения на световните валутни пазари, които обърнаха курса на силния долар и спряха безмилостните спадове на японската йена.

След като надхвърли решително символичното ниво от 1,10 долара, еврото се повишава с над 2,5% досега през август, което е най-добрият период за единната валута от ноември, пише Ройтерс.

Историята показва, че ниво от 1,10 долара за 1 евро не е лесно за пробиване, особено след като неотдавна някои анализатори спекулираха, че еврото може да отслабне до паритет с щатската валута. Сега еврото е на второт място сред най-добре представящите се основни валути спрямо долара тази година след британския паунд.

Очаква се ръстовете оттук нататък да са по-скромни, но все пак забележими, тъй като разговорите за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ съвпадат със спекулациите, че по-нататъшното облекчаване на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде ограничено заради упоритата инфлация в сектора на услугите.

„Инфлацията намалява и от двете страни (на Атлантическия океан), но се очаква Фед да се движи малко по-агресивно по пътя надолу и това затваря малко спредовете на лихвените проценти и дава път на еврото“, коментира валутният анализатор на Commerzbank Фолкмар Баур.

ЕЦБ, която намали лихвите през юни, може да осигури поне още две намаления от по 25 базисни пункта, изчисляват пазарите. Същевременно трейдърите очакват средно 94 базисни пункта намаление на основния лихвен процент на Фед до края на годината, което предполага, че и на трите срещи нивото му ще бъде сваляно с по поне 25 базисни пункта, с голям шанс за едно по-голямо намаление.

Очакванията за по-рязък спад на лихвите в САЩ са заради наскоро публикуваните по-слаби данни за пазара на труда. Изненадващият ръст на безработицата предизвика опасения за рецесия, а това разтърси пазарите на акции и облигации. Пазарите вече се успокоиха, но очакванията за облекчаване на паричната политика на Фед остават.

Еврото е валутата с най-малко усложнения за трейдърите, които търсят сравнително безопасен валутен залог. Йената е нестабилна след корекцията в кери търговията, а паундът поскъпна по-малко през август след намаляването на лихвите в Обединеното кралство. Същевременно политическите рискове във Франция, които притиснаха еврото през юни, отслабват.

Оттук нататък обаче еврото може да се затрудни да постигне по-сериозен напредък. Commerzbank прогнозира, че еврото ще се установи на ниво от 1,11 долара за 1 евро към края на годината. Прогнозата на ING е за достигане до ниво от 1,12 долара и връщане на ниво от 1,1 долара за 1 евро към края на годината. Bank of America очаква еврото да достигне 1,12 долара до края на годината.

„Това са най-силните нива за еврото, които да очакваме от сега до края на годината“, според Гай Стиър, ръководител на стратегията за развити пазари в инвестиционния институт Amundi. Той смята, че доводите за по-нататъшни намаления на лихвите на ЕЦБ са по-убедителни, отколкото за Фед.

Друг усложняващ фактор в микса са президентските избори в САЩ на 5 ноември. Политиката на по-високи мита и по-ниски данъци на републиканския кандидат Доналд Тръмп вероятно ще доведе до по-висока инфлация, което означава по-строга политика на Фед и по-силен долар.

Ръководителят на валутната стратегия на Rabobank Джейн Фоли отбелязва, че ръстът на обменния курс на еврото се дължи на това, че съперникът на Тръмп – Камала Харис от Демократическата партия, поне засега води в проучванията на общественото мнение. „Това, което наистина може да тласне [двойката] евро/долар над 1,10 долара за 1 евро и да го задържи там, е победа на Харис и забавяне на икономиката на САЩ“, казва тя.

Тази седмица пазарът ще проследи внимателно речта на председателя на Фед Джером Пауъл на симпозиума в Джаксън Хол, за да се опита да разбере как ще се развива лихвеният цикъл. Всяка дума на Пауъл може да повлияе значително на глобалните активи тази седмица и импулсът надолу за долара вероятно ще продължи.

Потенциален сценарий, при който щатският долар отново придобива статут на желано убежище, може да възникне, ако положителните икономически данни подкрепят валутата, особено в контекста на повишените рискове в други развити страни. Ключовите фактори могат да включват по-бързо намаляване на лихвите в еврозоната, по-бавно затягане на паричната политика в Япония и повишени геополитически рискове.

В момента пазарът изглежда се насочва към други основни валути и рискови активи в очакване на по-висока доходност в сравнение с долара. Това допринася за продължаващото слабо търсене на зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още