IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крум Атанасов: Агресивно понижение на лихвите от Фед автоматично изстрелва цената на златото

Очаква се волатилност на всички пазари и е трудно да се правят прогнози, каза управителят на Igold

22:17 | 21.08.24 г. 2

Основните причини за ръста в цената на златото напоследък са свързани очакванията председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да потвърди свалянето на лихвите по време на речта си в петък на симпозиума на централните банки в Джаксън Хоул. Понижение на лихвите с 0,25% вече е включено в цената на златото. Няма вариант, при който лихвите да бъдат запазени, но ако бъде обявено по-голямо намаление - с 0,50%, това автоматично би изстреляло златото на нови върхове.

Това коментира Крум Атанасов, собственик и управител на Igold, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Златото постигна нов рекорд във вторник, като се повиши до 2531 долара за тройунция, увеличавайки тазгодишната печалба с повече от 22%. По този повод Атанасов посочи, че цената на благородния метал „ясно показва с новите си върхове, че очакваме да видим по-ниски лихви още през септември".

Новите квоти към търговските банки от централната банка на Китай ще предизвикат купуване на още злато след паузата, а геополитическият ръст ще бъде допълнителна подкрепа за цената, каза още Атанасов. 

На световните пазари се наблюдава и приток на пари от акции към ETF за злато. „Във всички случаи се очаква волатилност на всички пазари и е трудно да се правят прогнози за цената на златото, особено на фона на президентските избори в САЩ и ефекта им върху икономиката. И двамата кандидати за президент на САЩ ще имат проинфлационни политики, което подкрепя цената на златото нагоре“, каза Атанасов.

"При Тръмп говорим за сваляне на лихви, може би по-агресивно чрез натиск към Пауъл, което обикновено означава покачване на инфлацията. А при Харис се говори за ценови тавани, повишаване на корпоративен натиск, за повишаване на данъците, което общо взето означава, че няма да бъде погасена инфлацията, а ще бъде засилена...така че зависи кой ще бъде избран“, отбеляза гостът в предаването.

„Прогноза за цена от 2700 долара за тройунция към средата на 2025 г. е основателна, но има много фактори и е трудно прогнозируемо точно колко би стигнало златото. Очаквам да има умерени ръстове, не очаквам прекалено големи", сподели Крум Атанасов.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mathilde
преди 36 минути
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:---- https://use.my/ketoex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 56 минути
Това няма да се случи. Цената на жълтото в момента е на най-високи нива в историята. Пуснат ли пак печатницата за пари както бе повреме на Коронавируса, то тогава ще видим съществен скок в цената на жълтото. До тогава цените ще играят 200-300$ напред назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още