IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на златото достигна нов рекорд и обрат не се вижда на хоризонта

Очакваното намаление на лихвите от Фед, забавянето на икономиката и геополитическото напрежение подкрепят благородния метал

17:24 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За разлика от поскъпването на златото, неблагородните метали се представят слабо на пазарите заради бавния икономически растежна големите икономики, особено в Китай.

През последните три месеца фючърсите на златото поскъпват с 5%, докато фючърсите на медта поевтиняват с 18%. Неотдавнашното разминаване в тенденциите между златото и медта предполага, че инвеститорите търсят сигурни активи, докато се отървават от движени от растежа стоки, заради опасенията за икономиката.

Макроикономическият фон показва, че централните банки са напът да разхлабят паричните политики поради смекчаването на потребителските цени и забавянето на икономическия растеж. Цените на златото са обратно пропорционални на стойността на щатския долар и лихвените проценти.

Първо, тъй като златото се оценява в щатски долари, по-слабият долар прави златото по-евтино в други валути, като по този начин увеличава търсенето на благородния метал. Второ, по-ниските лихвени проценти правят лихвоносните активи, като пари в брой, по-малко привлекателни, докато златото става по-привлекателно като средство за съхранение на стойност.

Катализаторът за скока на цените на златото са разочароващите данни за пазара на имоти в САЩ, публикувани в петък. Статистиката показва, че новопостроените жилища намаляват с почти 7% до четиригодишно дъно, а разрешителните за жилища отчитат спад за шести пореден месец през юли.

Миналата седмица както Обединеното кралство, така и САЩ публикуваха по-слаби от очакваното данни за инфлацията през юли.

Китай, като едновременно значителен доставчик и потребител на мед, играе ключова роля в оформянето на тенденциите на критичния пазар на метали. Ръстът на цените на медта по-рано тази година беше предизвикан от намаляването на производството в Китай, предизвикано от резкия спад на таксите за обработка, пише Euronews.

Хладните икономически данни от Китай през последните месеци обаче, съчетани с глобалните пазарни сътресения заради опасенията от рецесия в САЩ, изпратиха цените на медта до петмесечно дъно на 8 август.

Въпреки скорошното възстановяване на пазарните настроения, което доведе до възстановяване на цените на медта през последната седмица, продължаващата мудност в сектора на имотите в Китай се очаква да продължи да оказва влияние върху търсенето. Отслабването на щатския долар обаче може да помогне да се компенсира част от този спад.

В дългосрочен план медта вероятно ще остане във възходящ тренд. Металът е критичен за възобновяемата енергия, електрическите превозни средства (EV) и технологиите за изкуствен интелект (AI). S&P Global прогнозира, че търсенето на мед ще се удвои и ще достигне 50 млн. метрични тона към 2035 г. Най-значително се очаква да е търсенето на метала в САЩ, Китай, Европа и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още