IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Напълно отпада сценарият за мечи пазар на финансовите пазари

Наблюдава се забележително завръщане на индексите в САЩ след сривовете, което е рядко явление, посочи Димитър Георгиев, "ЕЛАНА Трейдинг"

13:49 | 20.08.24 г.

В момента се наблюдава забележително завръщане на индексите в САЩ след сривовете в началото на август - има десет поредни дни на силно възстановяване, което е рядко явление. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Инвеститорите много бързо преосмислиха мрачните си прогнози за рецесия в САЩ и в момента вероятността за това спадна под 20% според големите банки на Wall Street, което води до повишен оптимизъм, а индексите са близо до историческите си върхове, посочи още той.

За момента напълно отпада сценарият за низходяща тенденция или мечи пазар на финансовите пазари, категоричен е той. "Сега повече от всякога има неяснота на пазарите - виждаме как в рамките на часове пазарите отчитат диаметрално противоположни сценарии. Клатушкат се между прекомерен песимизъм и прекомерен оптимизъм. Всичко това се случва обикновено в периоди, в които се сменя политиката на Федералния резерв... Към момента преобладават оптимистите и биковете, че пониженията на лихвите ще подкрепят икономиката и резултатите на компаниите в САЩ", каза анализаторът.

По думите му няма съмнение, че Федералният резерв ще намали лихвите през септември, но предстои да видим колко агресивно ще бъде понижението. "Фед вероятно ще започне с рязко понижение на лихвите с 0,50%, като след това в зависимост от икономическата динамика ще продължи по-плавно с няколко понижения от 0,25% през няколко срещи“, прогнозира финансовият специалист. Изключително важно ще бъде какво ще се случва на пазара на труда в САЩ, добави той. 

Според него събирането на централните банкери в Джаксън Хоул тази година има по-голямо значение за пазарите, които са силно волатилни заради очакваната промяна на цикъла на лихвите.

Що се отнася до цената на петрола, която спадна близо до най-ниските си нива за последните шест месеца, анализаторът посочи, че това се случва основно заради трайната тенденция на по-слаб икономически ръст в Китай и по-слабо потребление на петрол. Този натиск надолу за цените не може да бъде компенсиран от намаляването на добива от ОПЕК+, тъй като много други производители започнаха да превземат от пазарния дял на картела и в момента има огромно свръхпредлагане, каза гостът.

"Очаквам стабилна цена на петрола, може би с плавна низходяща тенденция, но по-скоро консолидация около текущите нива, което вече виждаме доста дълго време", изтъкна Георгиев.

Какво влияние могат да имат резултатите от изборите в САЩ върху Фед, как реагират пазарите на конфликта в Близкия изток, ще спадне ли влиянието на ОПЕК върху петролния пазар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още