IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да поевтинява след сигналите за отслабване на геополитическия риск*

Основен низходящ тласък дава новината, че Израел са приели предложението за спиране на огъня в Газа

08:52 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължава най-големия си ценови спад от две седмици, след като САЩ заявиха, че Израел са приели предложението за спиране на огъня в Газа, потенциално намалявайки рисковете пред предлагането, докато опасенията за перспективите пред глобалното търсене растат, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижава с 61 цента, или 0,79%, до 77,05 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 55 цента, или 0,75%, до 73,11 долара за барел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че следващата стъпка е „Хамас“ да се съгласи с предложението, което цели деескалиране на 10-месечния конфликт в Близкия изток.

Влошаващата се икономическа ситуация на Китай държи пазара под натиск. Последните данни показват свиване на фабричната дейност и спад в търсенето на петрол в най-големия вносител в света.

„Продължителните опасения за търсенето в Китай са ключовият двигател, който натежава върху настроенията“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегия по суровините за ING Groep NV в Сингапур. „Сега потенциалът за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ само осигури допълнителен натиск надолу“.

Петролът изтри от по-голямата част от печалбата си от началото на годината, тъй като тласъкът, даден от ограниченията на доставките от ОПЕК+ и очакванията за по-ниски лихви в САЩ, срещна съпротива от предизвикателната перспектива пред Китай. Организацията на страните износителки на петрол планира да възстанови част от доставките си през следващото тримесечие, въпреки че това може да се промени, ако цените продължат да спадат.

*Данните са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още