IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 и Nasdaq записаха осма поредна положителна сесия

Движенията на индексите в понеделник удължават възстановяването на пазара през последно време

23:59 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси напреднаха в понеделник, продължавайки възстановяването на пазара, докато инвеститорите се подготвят за внимателно наблюдавания симпозиум на Федералния резерв по-късно тази седмица, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 236,77 пункта до ниво от 40 896,53 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,97% до равнище от 5608,25 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,39% и завърши деня на ниво от 17 876,77 пункта. S&P 500 и Nasdaq записаха осма поредна печеливша сесия за първи път за двата индекса през 2024 г.

Движенията на индексите в понеделник удължават възстановяването на пазара през последно време. Миналата седмица донесе най-големите ръстове на трите основни индекса тази година.

Август започна със сътресения след разочароващи данни, които засилиха опасенията от рецесия и притесненията, че Федералният резерв изостава в понижаването на лихвените проценти. Тези притеснения доведоха до глобални разпродажби и на 5 август S&P 500 записа най-лошия си ден от 2022 г. насам.

Но нови данни от миналата седмица изглежда успокоиха разтревожения пазар и засилиха надеждите, че икономиката може да постигне меко кацане. Инвеститорите видяха положителни данни за продажбите на дребно и подадените за първи път молби за помощи при безработица в допълнение към силните печалби на Walmart.

Наред с това годишната инфлация през юли достигна най-ниското си ниво от над три години насам.

„Пазарът се възстанови почти напълно от преувеличените опасения от рецесия по-рано този месец“, коментира Грег Маркъс, управляващ директор на UBS Private Wealth Management. Но „очакваме волатилността да остане висока до края на годината“, допълва той.

„Макар че оставаме оптимистично настроени, не виждаме права линия на пазара. Икономиката се забавя и вероятно ще има микс от противоречиви икономически данни през идните месеци, а това ще продължи дебата за рецесията“, отбелязва Маркъс.

Сега инвеститорите се надяват да получат знак за пътя пред лихвите на фона на нарастващите надежди за предстоящо понижение. Те ще наблюдават речта в петък на председателя на Фед Джером Пауъл на симпозиума на централните банки в Джаксън Хол, щата Уайоминг. Преди това трейдърите ще се запознаят с протоколите от последното заседание на Фед, които трябва да бъдат публикувани в сряда.

Националното събрание на Демократическата партия започва в понеделник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 3,873% и 4,123%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,58% до 101,86 пункта. Еврото и паундът поевтиняват до съответно 1,108 долара и 1,299 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват леко до 146,6 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с близо 3%, докато САЩ полагат усилия да постигнат сделка за примирие в Газа, а притесненията за забавяне на търсенето натежават върху пазара.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за септември отписаха 2,28 долара до 74,37 долара за барел. Фючърсите върху международния сорт Брент с доставка за октомври поевтиняха с 2,02 долара зо 77,66 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,1% до ниво от 2541,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още