IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси започнаха седмицата с ръст в очакване на важни икономически данни

Погледите на инвеститорите са насочени към срещата на централните банкери в Джаксън Хол

20:28 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в понеделник, за който най-голям принос имаха компаниите в областта на търговията на дребно и суровините, а инвеститорите се подготвят за изпълнена с данни седмица, като вниманието е насочено към речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Джаксън Хол за знаци за възможно понижаване на лихвите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6% и достигна над триседмичен връх, след като миналата седмица записа най-голямото си седмично покачване от три месеца насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,55% до ниво от 8356,94 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,54% до равнище от 18 421,69 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,7% и завърши деня на ниво от 7502,01 пункта.

Бенчмарковият индекс, който възстанови голяма част от загубите, се задържа твърдо над равнището от 500 пункта, след като спадна под ключовото равнище на 2 август.

Всички големи регионални борси като Германия, Франция, Италия и Испания отбелязаха ръст с между 0,5% и 1,4%.

Минният сектор напредна с 2% благодарение на силния ръст на цените на металите, а сайтът за продажба на дрехи Zalando и британският търговец на спортна екипировка JD Sports допринесоха за ръста на сектора на търговията на дребно.

В същото време книжата на компаниите от сектора на отбраната поевтиняха след съобщение, че германското финансово министерство няма да одобри допълнителна военна помощ за Украйна заради бюджетни ограничения.

Цената на акциите на Hensoldt, Renk, BAE Systems, Saab, Thales и Leonardo отбеляза спад с между 0,8% и 5,4%.

Годишната среща на централните банкери в света започва тази седмица в Джаксън Хол.

Сега инвеститорите са в очакване на още една седмица с ключови икономически данни, включително за инфлацията в еврозоната, индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността наред със същите данни за САЩ, както и седмичните заявления за помощи при безработица.

Но основният фокус тази седмица е срещата на световните централни банки в Джаксън Хол, щата Уайоминг, на която се очаква председателят на Фед Джером Пауъл да говори в петък и вероятно ще даде някои знаци за пътя пред паричната политика на Фед.

Протоколите от юлското заседание на Фед също се очакват тази сряда.

На корпоративния фронт финландската компания за производство на оборудване Metso ограничи ръстовете си, но все пак завърши с повишение от 3,7%, след като разясни, че няма планове за обединение с конкурентното подразделение на шведския производител на оборудване Sandvik.

Книжата на британските компании за жилищно строителство Barratt и Redrow поскъпнаха съответно с 3,4% и 4,5%, след като условие от регулатора на конкуренцията за придобиването от първата на по-малкия ѝ конкурент беше отменено, за да удовлетвори правното завършване на сделката тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още