IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започва колебливо седмицата в очакване на протоколите на Фед*

Инвеститорите вече са насочили вниманието си към септемврийското заседание на американската централна банка, на което се очаква тя да понижи лихвите

17:42 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват седмицата колебливо, докато инвеститорите се подготвят за първото понижение на лихвите от страна на Федералния резерв, откакто централната банка започна безмилостна битка с инфлацията след края на пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,18 на сто до 40 732,89 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,04% до 5551,78 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,24 на сто до 17 590,03 пункта.

Индексите загърбиха най-добрата си седмица от началото на 2024 г., когато трейдърите отразиха редица икономически данни, подкрепящи оптимизма на Wall Street.

Август започна бурно, след като разочароващите данни подхраниха опасенията от рецесията и засилиха страховете, че Фед твърде много се бави с понижаването на лихвите. Тези притеснения предизвикаха глобални разпродажби, които доведоха до най-слабата сесия за S&P 500 на 5 август от 2022 г.

„Пазарът почти напълно се възстанови от прекомерните страхове от рецесия по-рано този месец“, коментира Грег Маркъс, управляващ директор в UBS Private Wealth Management. Но „очакваме волатилността да остане висока през останалата част от годината“.

Сега инвеститорите се надяват да получат по-ясна представа за движението на лихвените проценти на фона на нарастващите надежди за предстоящо намаление през септември. Гуверньорът на Фед Джером Пауъл ще говори в петък (23 август) на симпозиума на централната банка в Джаксън Хоул, Уайоминг. Преди това трейдърите ще анализират протоколите от последното заседание на Фед, които ще бъдат публикувани в сряда (21 август).

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 19 август. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 19 август.

„Въпреки че оставаме като цяло оптимисти, не очакваме да няма сътресения за пазара“, продължава Маркъс. „Икономиката се забавя и вероятно ще има комбинация от противоречиви икономически данни през следващите месеци, което ще продължи този рецесионен дебат“.

Акциите на Alphabet поскъпват с 1,26 на сто, докато тези на Tesla прибавят 2,4% към стойността си.

При производителите на чипове цената на книжата на Broadcom се понижава с 2,4%, докато акциите на AMD и Nvidia поскъпват съответно с 1,7 на сто и 0,24%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,875% и 4,123 на сто.

Доларовият индекс записва спад от 0,46% до 101,98 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,87 на сто до 78,99 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 0,82 на сто до 76,02 долара за барел.

Златото междувременно поевтинява с 0,3 на сто до 2529,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
power_grib
преди 28 секунди
ще го нaбиq на псевдо юpисКатa Sелена от глупашкия форум и после с шоколода от гъзezо й направо в устатa на мъдopaтoрkaта Х____У Бако ви Пешо я го зачистих. С клетва . И ония *** Ендър също . С клетва . Проклел съм още 5 - 6 чувека . Чакам ги . но първо на Селенка у смъpделия цех , после на мъдоpaтopkaта в yстata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още