IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"ФеърПлей Пропъртис" увеличава приходите от наеми, но свива продажбите към края на юни

Компанията ще изгражда нов апартаментен комплекс край Созопол, за който има издадено разрешение за строеж от местната община

13:51 | 19.08.24 г.
Комплексът "Санта Марина" край Созопол. Снимка: ФеърПлей Интернешънъл АД
Комплексът "Санта Марина" край Созопол. Снимка: ФеърПлей Интернешънъл АД

„ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ увеличава приходите от наеми към края на юни 2024 г. в сравнение с края на юни 2023 г., но свива продажбите на ваканционни имоти в комплексите край Созопол и Банско, според консолидирания отчет на дружеството, публикуван на сайта x3news.com.

Компанията обяви и изграждането на нов апартаментен комплекс край Созопол с подземен и етажен паркинг, за който е получила разрешение за строеж от общината в морския град.

Приходите от наеми на дружеството за първото полугодие на 2024 г. се увеличават до над 4,4 млн. лева при 4,1 млн. лева година по-рано, или със 7% повече на годишна база.

Продажбите на апартаменти са за само 23 хил. лева за отчетния период при 538 хил. лева година по-рано, или се свиват с 96% на годишна база.

Заради по-малкото продажби на ваканционни имоти общите приходи на дружеството спадат умерено, с малко над 3%, до близо 4,6 млн. лева от над 4,7 млн. лева.

Компанията обаче свива и разходите, от една страна, благодарение на спада на балансовата стойност на продадените активи, а, от друга, намаляват и разходите за външни услуги, както и за лихви. Така общите разходи за полугодието възлизат на почти 2,7 млн. лева при 3,4 млн. лева година по-рано, или са с почти 22% по-малко на годишна база.

Така „ФеърПлей Пропъртис“ отчита 48% ръст на печалбата до почти 1,9 млн. лева към края на юни от близо 1,3 млн. лева към края на юни 2023 г.

В отделно съобщение компанията посочва, че общината в Созопол ѝ е издала разрешително за строеж на апартаментен туристически комплекс с етажен паркинг и подземен паркинг – гараж на две нива в местността „Св. Марина“, където е вилното селище на дружеството.

Дружеството би трябвало да започне да строи след края на активния туристически сезон.

Акциите на „ФеърПлей Пропъртис“ поскъпват с над 20% в последната година, а пазарната капитализация на дружеството възлиза на над 68,3 млн. лева.

Дружеството изплати по 1 ст. дивидент на акция, или общо малко над 800 хил. лева.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още