IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на златото мина за първи път прага от 2500 долара

Благородният метал поскъпна с повече от 20% тази година на фона на нарастващия оптимизъм относно облекчаването на паричната политика

09:51 | 17.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото мина прага от 2500 долара за тройунция за първи път, подкрепена от надеждите, че Федералният резерв на САЩ се доближава до намаляване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Спот цената се покачи с до 2,2% в петък, надхвърляйки предишния рекорд, поставен миналия месец, като разочароващите данни за жилищния пазар в САЩ засилиха очакванията за бързи и по-дълбоки съкращения от страна на Фед. По-ниските лихви обикновено са положителни за златото.

Цената на златото от 2019 г. насам. Графика: Bloomberg LP Цената на златото от 2019 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Благородният метал поскъпна с повече от 20% тази година на фона на нарастващия оптимизъм относно облекчаването на паричната политика и големите покупки от страна на централните банки. Освен това се наблюдава повишеното му търсене като актив убежище заради нарастващите геополитически рискове, включително напрежението в Близкия изток и войната на Русия с Украйна.

Цената на златото започна да расте по-рано през годината – изненадващо за опитни анализатори, тъй като невинаги имаше ясен макрокатализатор, който да оправдае ралито. То поддържаше ръстовете дори когато трейдърите не бяха много сигурни за намаляването на лихвените проценти.

Поредица от публикувани данни за американската икономическа активност убедиха пазарите, че централната банка на САЩ е на крачка от намаляване на разходите по заемите, достигнали връх от над две десетилетия, като конвенционалните двигатели на ценовото движение на благородния метал се връщат на преден план.

Има дебат около това доколко Фед може да намали лихвите, като се има предвид, че последните икономически показания дадоха противоречиви сигнали за състоянието на икономиката на САЩ.

Инвеститорите в злато „обикновено са по-склонни да смятат, че Федералният резерв ще бъде по-агресивен по отношение на паричното регулиране“, коментира Барт Мелек, мениджър в TD Securities. Цените може да се повишат допълнително до 2700 долара през следващите тримесечия, прогнозира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 17.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още