IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 приключи най-силната си седмица за 2024 г.

Трейдърите реагираха на новия доклад за потребителските настроения в САЩ

23:20 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският борсов индекс S&P 500 приключи най-силната си седмица от началото на годината на фона на оптимизма сред инвеститорите относно икономиката на САЩ, съобщава Bloomberg.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,24 на сто до 40 659,76 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,20% до 5554,25 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,21% до 17 631,72 пункта.

За седмицата S&P 500 прибави близо 3,9% към стойността си, като това е най-силното седмично представяне на индекса от ноември 2023 г. Междувременно Nasdaq напредва с 5,2%, а Dow – с 2,9 на сто.

Трейдърите реагираха на новия доклад за потребителските настроения в САЩ, които се повишават началото на август за първи път от пет месеца поради по-оптимистичните очаквания за техните финанси, тъй като инфлацията се стабилизира.

Индексът, измерващ потребителските настроения, се повишава до 67,8 пункта от 66,4 пункта през юли, става ясно от предварителни данни на Мичиганския университет. Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg Икономисти беше за 66,9 пункта.

Ден по-рано бяха публикувани и докладите за индустриалното производство и продажбите на дребно в САЩ. Промишленото производство спадна през юли с най-бързия си темп от началото на годината, като основна причина за това е свиването на фабричното производство, което включва свързаното с урагана „Берил“ намаляване на дейността на рафинериите в крайбрежието на Мексиканския залив.

Спадът от 0,6% на производството в заводите, мините и при комуналните услуги следва покачването от 0,3% месец по-рано, сочат данни на Федералния резерв от четвъртък. Прогнозата в анкета на Bloomberg сред икономисти сочеше намаление от 0,3 на сто.

Междувременно продажбите на дребно растат повече от очакваното през юли, докато инфлационният натиск е показал повече признаци на отслабване. Според данните, които са съобразени със сезонността, но не и с инфлацията, продажбите на дребно са нараснали с 1% през миналия месец спрямо юни. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3 на сто. Продажбите за юни бяха ревизирани до спад от 0,2%, след като първоначално бяха отчетени като непроменени.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 16 август. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 16 август.

Силен оптимизъм осигуриха и данните за безработицата в САЩ. Според доклад на Министерството на труда броят на американците, подали нови молби за обезщетения при безработица, неочаквано е спаднал миналата седмица. Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са намалели със 7000 до сезонно изгладените 227 000 за седмицата, приключила на 10 август, съобщава министерството.

На фона на тези новини акциите на Nvidia напреднаха с около 1,2%, докато тези на Alphabet, компанията майка на Google, поскъпнаха с 1,1 на сто.

Силно се представиха и книжата на компаниите от развлекателната индустрия в САЩ. Цената на акциите на Netflix се повиши с 1,7 на сто, докато книжата на Disney поскъпнаха с 0,6 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,883% и 4,139 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, записа спад от 0,53 на сто до 102,43 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,49 на сто до 79,83 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI записа спад от 1,79 на сто до 76,76 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 1,6 на сто 2532,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още