IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мистериозна борсова активност роди нов милиардер в Бразилия

Видно няма категорична причина защо акциите на Ambipar са поскъпнали въпреки някои положителни фактори

14:00 | 18.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Огромен скок в акциите на бразилска компания за обработка на отпадъците изпрати своя основател в редиците на милиардерите в Бразилия, съобщава Bloomberg.

Акциите на Ambipar Participacoes e Empreendimentos SA поскъпнаха с над 930%, след като достигнаха рекордно ниско ниво през май. Но бързото и категорично рали озадачи трейдърите, които не виждат фундаментална причина за движението. Според някои причината са скорошни покупки на акции на основателя Терсио Борленги-младши, както и на инвеститора Trustee DTVM, който сега държи 15% дял. Възможно е възползването от по-ниските цени за покупки да е оказало ефект.

Но каквато и да е причината, скокът направи Борленги-младши много богат, или поне на хартия. Пазарната капитализация на компанията от 13,9 млрд. реала прави неговия дял от 73% 10,1 млрд. реала, или 1,8 млрд. долара. 54-годишният изпълнителен директор основава фирмата през 1995 г.

Бразилският инвеститор ветеран Нелсън Тануре също е купувал акции на Ambipar чрез Trustee DTVM, според човек, запознат с въпроса, пожелал анонимност.

По-голямата част от търговията с акции през последните няколко месеца е извършена чрез кредитора Banco Master, показват данни, събрани от Bloomberg. Тануре, известен с това, че инвестира в проблемни активи, наскоро влезе в партньорство с някои от ключовите акционери на Banco Master за други бизнес сделки, добавя източникът.

Борленги-младши „няма желание да направи компанията частна“, каза финансовият директор на Ambipar Жоао Аруда в интервю. Компанията е отказала друг коментар, както и Banco Master. От Trustee DTVM не са отговорили на искане за коментар.

Ambipar, която извършва дейност в 39 страни, активно се опитва да намали дълговото бреме и съобщи за план за обратно изкупуване на акции, който според някои анализатори също помага за бичето настроение. Компанията е уверена, че ще постигне целта си от съотношение от 2,5 пъти нетния дълг спрямо печалбата след данъци и обезценки (Ebitda), отколкото е зададеният краен срок до средата на 2025 г., посочва Аруда.

По думите му компанията прекратява и серията от сделки, в рамките на която осъществи над 50 сливания и придобивания от 2020 г. насам. Аруда също така посочи, че Ambipar очаква устойчивият, органичен растеж да продължи.

 Въпреки това притесненията остават. „Това е много нетипично движение“, коментира Жилберто Коельо, анализатор на ХР. „започва да става притеснително“, допълва той.

„Няма положителен двигател, който да оправдае повишението, а по-скоро [има] спекулативно движение“, заяви на свой ред Матеус Хааг, анализатор на Guide Investimentos. Той предвижда, че през идните месеци цената на акцията ще спадне с колкото е нараснала. А това със сигурност ще се отрази на нетното състояние на основателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 18.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още