IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow се повишава, след като данните за търговията на дребно в САЩ успокоиха инвеститорите*

Широкият пазарен показател S&P 500 е нагоре с 1,07%

17:21 | 15.08.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Борсовата сесия на Wall Street започва с повишения в четвъртък. Инвеститорите възвърнаха доверието си в икономиката на САЩ след окуражителните данни за търговията на дребно и пазара на труда, които спомогнаха за намаляване на страховете от рецесия, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones напредва с 412 пункта, или 1,04%. Широкият пазарен показател S&P 500 е нагоре с 1,07%, а технологичният измерител Nasdaq Composite скача с 1,54 на сто.

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с 1% през юли, надминавайки значително прогнозата на Dow Jones за повишение от 0,3%. Отделно от това първоначалните молби за помощи при безработица през миналата седмица са намалели повече от очакваното. Това даде стимул на инвеститорите и по-широкия пазар, който се опитва да се възстанови след срива, свързан с опасенията за предстояща рецесия, възникнали след разочароващия доклад за заетостта през юли.

След 3% ръст през тази седмица, S&P 500 вече е с по-малко от 3% под рекордната си стойност. Трите основни американски индекса сега се търгуват над нивото на затваряне от 2 август или преди разгрома на световните фондови пазари на 5 август.

„Повече подобни данни биха могли да намалят опасенията, че американската икономика клони към рецесия, и да намалят натиска върху Фед да понижи лихвите по-агресивно, отколкото би искал“, заяви Крис Ларкин от Morgan Stanley.

Обнадеждаващите данни за инфлацията от тази седмица до голяма степен разсеяха опасенията на инвеститорите от рецесия и доведоха до възстановяване на акциите след рязката разпродажба в световен мащаб през миналата седмица.

Един от ключовите компоненти на Dow – веригата за търговия на дребно Walmart - допринесе за днешните ръстове с тримесечния си отчет, който надхвърли прогнозите на анализаторите. Това доведе до ръст в цената на акциите на компанията с над 7%.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,949%, а тази по 30-годишните - до 4,214%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,46% до 103,3 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 1,42% до 80,89 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 1,47% до 78,11 долара за барел.

Златото почти не трепва и се търгува на цена от 2479,7 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още