IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„М+С Хидравлик“ планира да построи завод на 32 дка площ

Планът е заводът да следва зелени стандарти и да бъде покрит с фотоволтаици, които да генерират около 3,5 мегавата мощности, каза прокуристът на компанията Владимир Спасов

18:30 | 15.08.24 г.

„М+С Хидравлик“ АД планира да построи нов завод на площ от 32 дка, като 18 дка ще бъде закритата площ за разполагане на производствени звена. Това каза прокуристът на компанията Владимир Спасов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че през тази година компанията оперира на нива с 45% по-ниски от миналата година, но уточни, че през 2023 г. „М+С Хидравлик“ е постигнала нива на производство двойно по-високи спрямо 2021 г.

„Отправната ни точка е да бъдем в състояние да вдигнем капацитета си с над 30% спрямо миналата година“, каза Спасов.

Относно новия завод, плановете датират от две години. Той ще бъде изграден с прилагане на нови технологии на производството с крайна цел да бъде „зелен“ завод.

Планът е заводът да следва зелени стандарти и да бъде покрит с фотоволтаици, които да генерират около 3,5 мегавата мощности, при нужни за дейността на завода около 3,1 мегавата, обясни още той.

Целта е работата да започне септември, като за година и половина да се построи съоръжението, а след около 3 години да приключат с изграждането, като инвестицията е на стойност 45 млн. лв.

Компанията обмисля и изграждане на инсталация за производство на водород, но все още се проучват възможностите. Ползите от подобно съоръжение биха включвали използването на натрупаната енергия, за производството на водород, който може да се използва за други мощности. Това ще повиши енергийната ефективност и независимост на компанията.

Най-сериозното увеличение на производствения капацитет ще бъде насочено към производството на хидравлични и орбитални мотори, което е основната дейност на компанията, представляваща огромен дял от производството ѝ, обясни Спасов.

„Идеята ни в това ново производствено звено е да бъдат изнесени автоматизирани и роботизирани процесите, които касаят най-големите серии орбитални мотори. Дори в това твърде специфично производство, да се опитаме да направим много по-голяма серийност, която при възможните опции на изделия е доста трудна за постигане“, каза той.

В новия завод ще се заложи повече на роботизираните системи. Идеята е за развиване на сериозна роботизирана монтажна дейност, обясни още Спасов.

Преди месеци компанията обяви, че ще съкрати около 10% от работната си ръка заради намаляване на производствата, повлияно от лошото икономическо състояние в Западна Европа.

Възнамеряваме да назначим поне такава бройка служители, каквато бяхме принудени да съкратим, каза още той. Той посочи, че съкращенията са направени в началото на май заради спада в икономическата активност и натрупването на огромни складови наличности при клиентите на компанията.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още