IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на желязната руда достигна най-ниското си ниво от 2022 г. насам

Фючърсите върху суровината потънаха за четвърти ден в Сингапур, спадайки под 94 долара за тон

15:24 | 15.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на желязната руда достигна най-ниското си ниво от 2022 г. насам поради опасенията, че световното предлагане изпреварва търсенето, тъй като китайските стоманодобивни предприятия са затънали в криза и намаляват производството си, докато големите миннодобни компании увеличават износа, предава Bloomberg.

Фючърсите върху суровината потънаха за четвърти ден в Сингапур, спадайки под 94 долара за тон, след като данните от Китай показаха, че заводите са намалили производството на стомана до около 83 млн. тона миналия месец, което е с 9% по-малко от година по-рано. Страната е най-големият вносител на желязна руда и определя тона на световния пазар.

Желязната руда е една от най-губещите суровини през годината, като референтните цени се понижиха с около една трета. Затруднението, пред което са изправени заводите в Китай, се изостри тази седмица, след като China Baowu Steel Group Corp. - най-големият производител на стомана в света - алармира за криза в отрасъла.

Икономиката на Поднебесната империя се забави през тази година, а властите се опитват да се справят с продължителната криза с недвижимите имоти, която засегна търсенето на стомана.

Фючърсите отстъпиха с цели 3,1% до 92,65 долара за тон - най-ниската цена в рамките на деня от ноември 2022 г. насам - и се търгуваха за 93,25 долара в 18:00 ч. местно време в Сингапур (13:00 ч. българско време).

Що се отнася до предлагането, Порт Хедланд - основното морско пристанище за износ на желязна руда от Австралия - съобщи за потоци от 43,2 млн. тона през миналия месец. Макар че това е по-малко от рекорда, поставен през юни, той остава в съответствие с данните за същия месец на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 32 минути
То отдавна материалите по света се сринаха, но не и в бг. Тук още ни разправят приказки от хиляда и една нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още