IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компанията на Уорън Бъфет се насочва към малки играчи, докато намалява дела си в Apple

Berkshire е с пари в брой и еквиваленти за 276,9 млрд. долара към края на второто тримесечие спрямо 189 млрд. долара към края на март

17:02 | 15.08.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е придобила дялове във веригата магазини за козметични стоки Ulta Beauty и в производителя на самолетни части Heico през второто тримесечие, като по същото време е намалила почти наполовина огромния си дял в Apple, съобщава Ройтерс.

Berkshire е притежавала около 690 хил. акции на Ulta Beauty на стойност 266,3 млн. долара и 1,04 млн. акции на Heico за 185,4 млн. долара към 30 юни, показват регулаторни документи от сряда.

Акциите на Ulta Beauty поскъпнаха с 14%, а тези на Heico – с 3% в следпазарната търговия, отразявайки вярата, че компаниите са спечелили одобрението на Berkshire и вероятно Бъфет.

Документите от сряда не уточняват дали Бъфет е извършил покупките, макар че портфолио мениджърите Тод Комс и Тед Уешлър обикновено следят инвестициите в по-малки акции.

Ulta Beauty не е отговорила веднага на искането за коментар.

Съпрезидентът на Heico Ерик Менделсон заяви, че е чест да има Berkshire като инвеститор, посочвайки децентрализираните бизнес модели и на своята компания, и на Ulta Beauty. Акциите на Heico са поскъпнали с 32% тази година към затварянето на пазарите в сряда.

„Предполагам, че Berkshire е оптимистично настроена към авиоиндустрията, както ние“, казва той в телефонно интервю.

Макар да е по-известна с инвестициите си в големи компании като Apple и железопътната BNSF, базираният в Омаха, щата Небраска, конгломерат на Бъфет има дялове в много малки потребителски и търговски бизнеси.

Портфолиото му включва дружества като бранда за бои Benjamin Moore, компанията за млечни продукти Dairy Queen, батериите Duracell и текстилната марка Fruit of the Loom, както и акции на стойност 2,5 млрд. долара във веригата супермаркети Kroger.

Ulta Beauty, която е базирана в Болингбрук, щата Илинойс, има около 1385 магазина във всички 50 щата на САЩ.

Berkshire има интерес към авиоиндустрията, плащайки 32,1 млрд. долара през 2016 г. за производителя на авиочасти Precision Castparts, което все още е най-голямата му покупка на цяла компания.

Бъфет по-късно призна, че е платил прекалено много за Precision, която изпита затруднения със спада при полетите по време на пандемията и приземяването на самолетите 737 MAX на Boeing.

През второто тримесечие Berkshire е продала акции за 77,2 млрд. долара, включително 390 млн. акции на Apple, и е купила книжа за 1,6 млрд. долара.

Продажбите включват инвестиция за почти 1 млрд. долара в компанията за облачни изчисления Snowflake и оставащия дял на Berkshire в медийната компания Paramount Global.

Продажбата оставя Berkshire с пари в брой и еквиваленти за 276,9 млрд. долара спрямо 189 млрд. долара към края на март.

Компанията на Бъфет не е заявила дали след това е продала още акции на Apple, макар че Бъфет каза през май, че очаква производителят на iPhone да остане най-голямото притежание за Berkshire до края на годината.

Компанията е продала и акции за над 3,8 млрд. долара в Bank of America – втория по размер инвестиция на холдинга, през третото тримесечие. Berkshire е спряла да продава поне временно, след като цената на акциите на банката спадна с 12% от средата на юли.

Бъфет ще стане на 94 години на 30 август. Той управлява Berkshire от 1965 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 50 минути
Бъфет се насочи към американски Дцк на лихва 5+ като разпродаде куп акции и дефакто призна че кеша отново е цар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още