IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за икономиката на Япония вдъхнаха оптимизъм на борсите в Азия

Пазарите реагираха и на новия доклад за китайската икономика, както и на отчета на Lenovo

12:06 | 15.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси от Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с ръстове, след като последните данни за японската икономика вдъхнаха увереност и оптимизъм сред инвеститорите в региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 284,21 пункта, или с 0,78%, до ниво от 36 726,64 пункта.

Икономиката на Япония успя да възстанови растежа си през второто тримесечие благодарение на увеличеното частно потребление. Брутният вътрешен продукт (БВП) в Страната на изгряващото слънце расте с 3,1% на годишна база през трите месеца до края на юни спрямо предходния период, съобщи Службата на кабинета. Показателят надхвърли прогнозата за ръст от 2,3%, след като през първото тримесечие на годината икономиката се сви с ревизираните 2,3 на сто.

В Китай континенталният показател Shanghai composite отчете ръст от 0,94 на сто до 2877,36 пункта, а индексът Shenzhen прибави 0,71% към стойността си, покачвайки се до равнище от 8370,12 пункта.

Пазарите реагираха и на новите данни за китайската икономика. Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи в Китай неочаквано се е забавил до 3,6% през първите седем месеца на годината, а потреблението е останало слабо въпреки сезонното повишение през миналия месец. Растежът на капиталовите разходи на държавните предприятия се е забавил до 6,3% през първите седем месеца от 6,8% през първото полугодие, докато тези на частните фирми са останали в застой спрямо предходната година.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 15 август. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 15 август.

Националното статистическо бюро на Китай съобщи в четвъртък, че промишленото производство е нараснало с 5,1% през юли спрямо предходната година, което е по-малко от увеличението от 5,3% през юни. Коефициентът на безработица в градовете е достигнал 5,2%, което вероятно отразява вълната от висшисти, навлизащи на пазара на труда през лятото.

В Хонконг измерителят Hang Seng записа спад от 0,02% до 17 109,14 пункта.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 0,88 на сто до 2644,5 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете ръст от 0,19 на сто до 7865,5 пункта.

При индивидуалните акции книжата на китайската Lenovo поевтиняха с близо 1%, след като производителят на компютърен хардуер отчете по-голяма от очакваното тримесечна печалба, потвърждавайки надеждите за постепенно възстановяване на компютърната индустрия, водено от глобалните разходи за изкуствен интелект (AI).

Цената на акциите на Tencent се понижи с над 1,4 на сто, след като технологичният гигант от Китай отчете ускоряващ се ръст на приходите на фона на силното търсене на Dungeon Fighter Mobile.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още