IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забавянето на инфлацията изведе S&P 500 до ръст за пети пореден ден

Другите два основни борсови индекса отвъд Океана също се озоваха на положителна територия

23:57 | 14.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши в сряда след публикуването на по-насърчителни данни за инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Индексът с 30 компании отбеляза ръст от 242 пункта и завърши деня на ниво от 40 008,39 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,38% до ниво от 5455,21 пункта и отбеляза петия си пореден печеливш ден. Технологичният показател Nasdaq Composite се отърси от по-ранните загуби и завърши сесията със скромен ръст от 0,03% до 17 192,60 пункта.

Цените на потребителските стоки в САЩ са нараснали с 2,9% на годишна база, което е забавяне спрямо 3% през юни и най-ниското ниво на инфлацията от март 2021 г. насам, показаха данни на Бюрото за трудова статистика в сряда. На месечна база цените са се повишили с 0,2%. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха ръст с 0,2% спрямо предходния месец и с 3% на годишна база.

Т. нар. основна инфлация, която изключва храните и енергията, се е ускорила с 0,2% на месечна база, също в унисон с очакванията.

Данните бяха публикувани ден след по-леката от очакванията инфлация в търговията на едро, която подкрепи акциите. 

Инвеститорите очакваха данните за инфлацията, за да получат по-ясна представа за състоянието на икономиката и засилиха още повече очакванията си за понижаване на лихвите на заседанието на централната банка през септември.

Пазарните очаквания са разделени наполовина между понижаване на лихвите с четвърт и половин процентен пункт на заседанието на централната банка на 17 и 18 септември, показва инструментът CME FedWatch. Трейдърите предвиждат, че до края на годината лихвите ще бъдат намалени с един базисен пункт.

На корпоративния фронт книжата на Kellanova поскъпнаха със 7,8% след новината, че компанията ще придобие производителя на шоколадови изделия Mars в сделка за 36 млрд. долара. Цената на акциите на компанията-майка на Google, Alphabet, се понижи с 2,3%, след като стана ясно, че министерството на правосъдието на САЩ обмисля да раздели технологичния гигант.

И трите основни индекса в САЩ са над нивото си в края на сесията на 2 август, последната преди разпродажбите на световните пазари на 5 август, които изглежда бяха свързани с ръст на кери трейд в йени и притесненията за икономическия растеж.

„Макар че рисковете пред растежа нарастват, смятаме, че пазарът реагира прекалено на малък брой меки данни, не на драстична промяна на макоперспективите“, коментира Гарги Шодюри, главен инвестиционен и портфолио стратег в BlackRock.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,839% и 4,129%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е нагоре с 0,03% до 102,59 пункта. Еврото се разменя за 1,101 долара, а паундът – за 1,283 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха леко до 147,22 йени за долар.

На фондовите пазари цената на петрола се понижи на фона на засиленото напрежение в Близкия изток. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за септември отбелязаха спад с 1,37 долара до 76,98 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за октомври са надолу с 93 цента до 79,76 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,2% до 2478,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още