IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради напрежението в Близкия изток и намаляването на запасите в САЩ*

Фючърсите върху сорта Брент увеличават цената си с 56 цента, или 0,7%

09:29 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в сряда, след като нов доклад показа, че запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели. Инвеститорите следят и за евентуално разширяване на конфликта в Близкия изток, което може да повлияе на световните доставки на „черно злато“, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 56 цента, или 0,7%, до 81,25 долара за барел. Тези върху американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 59 цента, или 0,8%, до 78,94 долара за барел.

Ключовият производител на петрол в Близкия изток Иран все още не е предприел ответни мерки срещу убийството на политическия лидер на „Хамас“ в столицата му, за което обвинява Израел. Но всякаква ескалация на конфликта в Близкия изток е ясен риск за повишаване на цените на „черното злато“ през следващите шест месеца и дори за по-дълго, смята Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

„Степента на ответните действия на Иран, както и отговорът на Израел, вероятно ще определят дали настоящият конфликт в Близкия изток ще се разшири в регионален такъв", добавя той.

Техеран обеща отговор на убийството на Исмаил Хания в края на миналия месец. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си, но се сражава в Газа срещу „Хамас“, след като групировката нападна израелски граждани през октомври. За да се противопоставят на Иран, военноморските сили на САЩ изпратиха в Близкия изток военни кораби и подводница.

„Ако се развие по-широк конфликт в Близкия изток, това би могло да изложи над 20 млн. барела дневно петрол на риск от прекъсване на доставките“, посочват анализатори от ANZ Research.

Според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт от вторник, запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели през миналата седмица, докато тези от дестилати са се увеличили.

Данните на института сочат, че запасите от суров петрол са намалели с 5,21 млн. барела през седмицата, приключила на 9 август. Запасите от бензин са се свили с 3,69 млн. барела, а дестилатите са се увеличили с 612 хил. барела.

Намаляването на запасите може да означава по-голямо търсене в САЩ, най-големият потребител на петрол в света.

Официалните правителствени данни от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още